Dostupni linkovi

Rohani: SAD će zažaliti ukoliko prekrše nuklearni sporazum


Hasan Rohani
Hasan Rohani

Sjedinjene Američke Države će zažaliti ako prekrše iranski nuklearni sporazum i videće odgovor Teherana za manje od nedelju dana, rekao je iranski predsednik Hasan Rohani.

Predsednik SAD Donald Tramp je obećao da će sredinom maja istupiti iz sporazuma potpisanog 2015. ako se evropske zemlje ne pridruže SAD u rešavanju problema za koje Tramp tvrdi da su fatalne mane tog sporazuma.

"Mi nećemo biti ti koji će prvi prekršiti sporazum, ali oni (SAD) treba neizostavno da znaju da će zažaliti ako ga prekrše", rekao je Rohani u govoru povodom nacionalnog Dana nuklearne tehnologije, prenosi Beta.

Ukoliko se SAD povuku iz sporazuma to bi značilo da ne drže reč i to bi ocrnilo njihov ugled i dostojanstvo na međunarodnoj sceni, rekao je iranski predsednik.

"Mi smo mnogo bolje pripremljeni nego što oni misle i to će videti ako prekrše sporazum, za nedelju dana, za manje od nedelju dana videće rezultate", dodao je on.

Nuklearni sporazum je zaključen u julu 2015. između Irana i Grupe šest (Nemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija). Tadašnji predsednik SAD bio je Barak Obama.

Sporazumom se ograničava iransko obogaćivanje i skladištenje materijala koji mogu biti korišćeni za pravljenje nuklearnog oružja. U zamenu, Teheranu su ukinute brojne sankcije na međunarodnu trgovinu, naftni i bankarski sektor.

Tramp je 12. maj odredio kao novi rok za produžavanje ustupaka i obećao je da ih neće produžiti ako Evropljani ne ispune njegove zahteve.

XS
SM
MD
LG