Dostupni linkovi

Tusk sutra na Balkanu s porukom: EU najpouzdaniji partner


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sutra kreće u posete zemljama Zapadnog Balkana s porukom da "Evropska unija jeste i ostaje najpouzdaniji partner celog regiona" i da će majski susret na vrhu EU-Zapadni Balkan potvrditi "evropsku perspektivu regiona".

Tusk koji priprema i predsedava zasedanjima vođa EU želi, da u susretu s čelnicima u Beogradu, gde dolazi u sredu, Tirani, Podgorici, Prištini, Sarajevu i Skoplju naglasi "već opipljive ključne obime i brojke u međupovezanosti EU i Zapadnog Balkana", preneli su izvori bliski predsedniku Evropskog saveta.

On će to potkrepiti podacima koji govore, rečeno je, da je EU na Zapadnom Balkanu najveći investitor, najveći donator, najveće tržište i da je "najbolji zalog i obećanje za bolju budućnost građana tog područja".

Tusk dolazi i sa stavom EU da susret 17. maja u Sofiji sa vođama Zapadnog Balkana treba da "opipljivo doprinese povezanosti s EU i unutar regiona", a biće to i prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima s Unijom.

Predsednik Evropskog saveta će turneju po regionu završiti u Skoplju gde će učestvovati na sastanku šest predsednika sa Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brioni, na kojem će uzeti učešća i šefovi država Slovenije i Hrvatske.

Cilj sastanka je, prema saopštenju u Briselu, da se "ojača politički dijalog, podigne ravan poverenja i podstakne rešavanje bilateralnih i regionalnih pitanja".

XS
SM
MD
LG