Dostupni linkovi

Sud u London odobrio izručenje Todorića


Sud u Londonu odlučio je danas da nema prepreka za izučenje Hrvatskoj osnivača posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor Ivice Todorića, javljaju hrvatski mediji.

Sutkinja Vestmisterskog suda je kazala da ne smatra da se protiv Todorića vodi politički progon te da ne vidi nikakve razloge protiv izručenja.

"Naređujem izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj", rekla je sudija Ema Arbutnot pred sudom u Londonu.

Todorić ima sedam dana za ulaganje žalbe.

On je u novembru izjavio da se protivi izručenju iz Britanije nakon što se sam predao policiji u Londonu, pošto je Hrvatska objavila evropski nalog za njegovo hapšenje.

U pitanju je prvostepena presuda povodom zahteva za izručenje Todorića koga hrvatske vlasti terete za finansijske malverzacije.

Na ovu odluku je moguća žalba na tri različite instance u Velikoj Britaniji, pa se procenjuje da bi čitav proces mogao trajati dodatnih između četiri i šest meseci.

Todorićeva pravna zastupnica Jadranka Sloković kazala je za za N1 da nije iznenađena odlukom londonskog suda da ali smatra da Todorić neće u pritvor, već da će mu biti produžene dosadašnje mere koje je uredno izvršavao.

Todorićeva odbrana je nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo finansijskih nepravilnosti te da Državno tužilaštvo još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice pa bi zbog toga Todorić, u slučaju izručenja, mogao da čeka u zatvoru na presudu do tri i po godine i ne bi mogao platiti jemstvo za obranu sa slobode jer mu je sva imovina zamrznuta.

Pravnica Kler Montgomeri, koja je zastupala Hrvatsku, nastojala je dokazati da za kolaps Agrokora nije odgovorna politika nego njegov vlasnik Ivica Todorić, prenosi portal hrvatski Index.

Todorić i još 14 ljudi obuhvaćeni su istragom u Hrvatskoj povodom krize u "Agrokoru", najvećoj privatnoj firmi u toj zemlji, koja širom Blakana zapošljava 60.000 ljudi.

Kompanija je pod državnom upravom od aprila 2017. godine.

XS
SM
MD
LG