Dostupni linkovi

SAD ne mogu sjediti i očekivati da EU riješi probleme u BiH


Vrijeme da Bosna i Hercegovina (BiH) sprovede reforme koje će dovesti do promjena da zemlja postane funkcionalna i da je neophodna aktivna pomoć Sjedinjenih Američkih Država (SAD), jedan je od zaključaka saslušanja u američkom Kongresu na temu Dejtonsko naslijeđe i budućnost BiH, prenosi Glas Amerike.

„Trenutna skupina etno-centričnih političkih partija i ukorijenjenih elita nažalost nije bila sposobna ili željna da pronađe riješenje za dobrobit države i njenih naroda”, rekao je Dana Rohrabacher, predsjedavajući Podkomitetom za Europu i Euroaziju.

On kaže da SAD ne mogu sjediti „sa strane” i očekivati od Europske unije (EU) da riješi probleme nagomilane u BiH.

SAD ne mogu sjediti „sa strane” i očekivati od EU da riješi probleme nagomilane u BiH: Rohrabacher
SAD ne mogu sjediti „sa strane” i očekivati od EU da riješi probleme nagomilane u BiH: Rohrabacher

„To je nešto što smo do sada trebali naučiti. Iskustvo nam je pokazalo da Europi često nedostaje politička odlučnost da bude lider. Aktivan angažman u ovom trenutku će smanjiti vjerojatnoću izazovnije intervencije kasnije”, rekao je Rohrabacher.

Sličnog je razmišljanja i Gregory Meeks, dopredsjedavajući Podkomitetom: "Kako stvari stoje, i bez dovoljne pažnje Zapada, bosanskoj eliti je dopušteno ploviti ka krizi.”

Prema njegovim riječima, SAD moraju, prije svega, preuzeti odgovornost za posljedice Daytona i za američke strateške interese u regionu.

„Moramo iskreno razmisliti o ograničenjima Daytona i kako hitno rješenje može dovesti do bolje vladavine u regionu”, kazao je Meeks.

BiH se našla na dnevnom redu američkog Kongresa 15 dana nakon posjete prvog američkog čovjeka za Balkan Mathewa Palmera i susreta sa liderima političkih stranaka kako bi se postiglo rješenje o izmjenama Izbornog zakona.

„Došao sam ovdje iz Washingtona ne da podržim neku političku stranku, već da pružim pomoć. Nemamo nikakvog favorita kada je riječ o nekim rješenjima. Samo smo tu da pomognemo strankama da razgovaraju o ovom veoma važnom pitanju”, rekao je Palmer.

Pokušavamo korigovati sistem koji je Dayton uspostavio kako bi se politički sistem BiH bolje uklopio u međunarodni sistem i prilagodio se međunarodnim i europskim normama: Palmer
Pokušavamo korigovati sistem koji je Dayton uspostavio kako bi se politički sistem BiH bolje uklopio u međunarodni sistem i prilagodio se međunarodnim i europskim normama: Palmer

U pisanoj izjavi, Palmer je naveo da SAD mora pomoći političkim liderima BiH da sprovede reforme i da se „odupru ruskom malignom uticaju i drugim vanjskim prijetnjama”.

U svjedočenju u Kongresu 18. aprila, Palmer je rekao: „Pokušavamo korigovati sistem koji je Dayton uspostavio kako bi se politički sistem BiH bolje uklopio u međunarodni sistem i prilagodio se međunarodnim i europskim normama.”

Jedna od stvari koju je potrebno korigovati jeste i reforma Izbornog zakona, rekao je Palmer, koji je po povratku iz regije svoje utiske sa Balkana prenio u razgovoru sa novinarom Glasa Amerike.

Međunarodna zajednica, za sada, uzaludno upozorava lidere političkih stranaka da hitno pronađu rješenje i kompromise za Dom naroda Federacije BiH kako bi Opći izbori u BiH, koji se održavaju u oktobru, mogli proći neometano.

Istovremeno, reformski procesi u zemlji su usporeni u posljednjih 18 mjeseci, a što je utorak potvrdio i komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Reformski procesi u Bosni i Hercegovini „tapkaju u mjestu” u odnosu na region, kazao je prošle sedmice Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Zemlja je okovana u korupciju, pokazuju brojni izvještaji, a pojedini evropski zvaničnici ranije su izjavili da BiH ne može postati članica EU sa trenutnim nivoom korupcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG