Dostupni linkovi

Jandroković u Beogradu: Neće nas vratiti u prošlost


Goran Jandroković i Maja Gojković, Beograd, 18. april
Goran Jandroković i Maja Gojković, Beograd, 18. april

„Najvažnije je da Hrvatska i Srbija otvorena pitanja rešavaju razgovorom“, izjavio je u Beogradu Gordan Jandorković, predsednik Hrvatskog sabora.

On je prvi predsednik parlamenta Hrvatske u poseti Srbiji, a ovom prilikom istakao je da je susret sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković od velike važnosti za razvoj bilateralnih odnosa.

Maja Gojković izjavila je da se radi o istorijskoj poseti.

„Poštovani predsedniče Hrvatskog sabora, gospodine Jandrokoviču, želim u prvom redu da Vam se zahvalim što ste prihvatili poziv da dođete u zvaničnu posetu Republici Hrvatskoj“, rekla je Gojković uz lapsus u vezi sa prezimenom i mestom dolaska visokog gosta.

Prvi dolazak predsednika Hrvatskog sabora Srbiji započeo je zajedničkom ocenom Jandrokovića i Maje Gojković da ima otvorenih pitanja, ali da je dijalog najvažniji čak i po pitanjima oko kojih se dve strane ne mogu složiti.

„Svjesni smo da imamo otvorenih pitanja iz prošlosti. Svjesni smo da ih moramo rješavati. Međutim, do rješenja ne možemo doći ako ne razgovaramo. I upravo je to ključni motiv zašto sam danas ovdje. Bez obzira na one koji kritiziraju, bez obzira na one koji bi možda htjeli nekakav drugačiji razvoj odnosa između naših dviju država“, rekao je Gordan Jandroković nakon sastanka sa predsednicom srpskog parlamenta.

Maja Gojković istakla je da je obostrana želja da se radi na nerešenjim pitanjima između Hrvatske i Srbije.

„Niko ne beži od toga. Mi smo tu da razgovaramo da bi sve te potencijalne probleme rešavali i rešili“, izjavila je Gojković.

Teme razgovora bile su i razvoj ekonomskih odnosa i Evropska unija. Predsednik Hrvatskog sabora rekao da je Hrvatska zainteresovana da proces proširenja EU ide dalje i naveo da je Zagreb voljan da Beogradu ponudi iskustva la evropskom članstvu.

Jandroković je naveo da je u Srbiji učinjen pozitivan pomak u zaštiti hrvatske nacionalne manjine.

„Kazao sam predsednici Gojković da bez obzira na neke izjave koje su se mogle čuti ovih dana, a koje imaju negativnu konotaciju za hrvatsku manjinu u Srbiji, da takvo što nama nije prihvatljivo ali da oni koji žele vratiti odnose na neka druga prošla vremena neće biti ti koji će nam diktirati ritam. Tiram ćemo diktirati mi koji smo zainteresirani za bolju i kvalitetniju budućnost,“ rekao je Jandroković.

Posle izjava čelnika dva parlamenta, nakon kojih novinarima nisu bila dozvoljena pitanja, medijima se obratila Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke koju su predstavnici Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja juče vređali na skupštinskom zasedanju nazivajući je ustašom, i ukazala da je na to izostala reakcija države i predsednice parlamenta.

„Puna su nam usta veoma dobre saradnje Srbije i Hrvatske, ali veoma je neobično da se predsednik parlamenta koji dolazi u Skupštinu Srbije ne obrati narodnim poslanicima u plenarnoj sednici. Mogu samo da pretpostavim da se oni koji vode parlament nisu usudili da ga puste da se obrati“, rekla je Jerkov.

Poslanik Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, rekao je novinarima u Skupštini da država na pretnje u parlamentu mora hitno da reaguje.

„Mislimo da je to minimalno za osudu. A onda, naravno, da se oni koji su bili uključeni u to kazne u skladu sa propisima“, naveo je Žigmanov.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković tokom posete Srbiji razgovaro je i sa članovima Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije srpskog parlamenta, a u popodnevnim časovima otvara predstavništvo Hrvatske privredne komore u Beogradu.

XS
SM
MD
LG