Dostupni linkovi

Wigemark uručio Izvještaj o napretku BiH


Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i ministar finasija BiH Vjekoslav Bevanda, Sarajevo 18. april 2018.
Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i ministar finasija BiH Vjekoslav Bevanda, Sarajevo 18. april 2018.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark zvanično je uručio zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministaru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi Izvještaj o napretku za BiH.

Kako je rekao Wigemark, Izvještaj ne obrađuje odgovore BiH na Upitnik Evropske komisije, jer je premalo vremena da se prođe kroz više od 20 hiljada stranica.

Prema njegovim riječima, Izvještaj obrađuje osnovne oblasti poput vladavine prava, javne uprave i ekonomskih reformi i razvoja, te naglašava važnost izmjena Izbornog zakona BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na izbor delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kako bi se osiguralo nesmetano provođenje izbora u oktobru ove godine.

"Iz tog razloga apelujemo na političke lidere da pronađu rješenje i postignu kompromis u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. Također, u političkom dijelu prelaznog izvještaja naglašava se i važnost sprovođenja odluka koja se odnosi na izbore u Mostaru", kazao je Wigemark.

Kada je riječ o izvještaju, navedeno je da je postignut određeni napredak kada je riječ o ljudskim pravima, ali da je potrebno unaprijediti zakonske i druge okvire u tom smislu.

Mogherini: Zemlje Zapadnog Balkana dio budućnosti EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Wigemark je ponovio kako je u proteklom periodu nastavljena praksa političkih pritisaka, zastraživanja novinara i napada na novinare, kao i da nije postignut nikakav napredak u smislu javne uprave.

"Fragmentacija državne službe na federalnom i kantonalnim nivoima prijeti daljoj politizaciji javne uprave. Što se tiče vladavine prava, u izvještaju se navodi da postojeće procedure izmjena Zakona o krivičnom postupku izaziva zabrinutost. Izmjene ovog zakona moraju se sprovoditi u skladu sa međunarodnim standardima", kazao je Wigemark.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda je rekao da su ključne odluke koje se tiču evropskih integracija na domaćim vlastima. On je rekao da su primjedbe iz izvještaja poznate i bh. vlastima, ali da je dobro što je i EU detektovala ove probleme.

"Mi moramo ići putem koji vodi ka Briselu, a načelno su svi iskazali opredjeljenje za taj put", rekao je Bevanda.

Na novinarsko pitanje kako komentariše jučerašnju izjavu predsjednika EK Jean-Claude Junckera kako postoji mogućnost ponavljanja devedesetih, ukoliko se što prije zemlje Zapadnog Balkana ne integrišu u EU, Wigemark je odgovorio:

"Mislim da te napomene predstavljaju njegov lični stav. Ono što mogu potvrditi sa svoje strane je da ja nisam vidio nikakve ni interne, niti dokumente ili analize izvana koje bi na bilo koji način upućivale na rizik od eventualnog oružanog sukoba, prvenstveno u Bosni i Hercegovini, ali i ostatku regiona. Možda je Juncker govorio u kontekstu dugoročnije perspektive, misleći da bez ostvarivanja napretka i stabilnosti, u slučaju da zemlje regiona nastave da se vrte u začaranom krugu, da je to nešto što ne doprinosi stabilnosti cijelog područja."

XS
SM
MD
LG