Dostupni linkovi

Grupa G7 traži da Rusija otkrije detalje nervnog agensa novičok


Otrov, ilustrativna fotografija

Šefovi diplomatija zemalja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) pozvali su Rusiju da otkrije detalje svog programa hemijskog oružja novičok, koji je, kako smatraju, upotrebljen za trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja uz ocjenu da taj agens predstavlja "prijetnju za sve".

"Slažemo se sa stavom Velike Britanije da je vrlo vjerovatno da je Rusija odgovorna za napad i da ne postoji drugo prihvatljivo objašnjenje", saopštili su u ponedjeljak ministri inostranih poslova G7 koju čine SAD, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Kanada.

Ministri su dodali da odbijanje Rusije, koja inače negira umiješanost u toj aferi, da "odgovori na zahtjeve britanske vlade na čijem je tlu bilo trovanje, može da se protumači kao dokaz odgovornost te zemlje".

G7 je ocijenila kao zabrinjavajuće što je Rusija "zauzela neodgovoran i destabilizirajući stav miješanjem u demokratske sisteme drugih zemalja".

Međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila je prošle sedmice da njeni laboratorijski nalazi potvrđuju tezu Velike Britanije o tome da je Skripalj otrovan nervnim agensom nazvanim "novičok", ali nije navela ko je za to odgovoran.

"Upotreba tog vojnog nervnog agensa ruskog porijekla predstavlja prvu upotrebu takvog neurotoksičnog agensa u Evropi od Drugog svjetskog rata čime je ugrožena sigurnost ne samo u Velikoj Britaniji, već zajednička sigurnost ostalih zemalja", dodaje se u saopštenju.

Program novičok predstavlja skup nervnih otrova koji je koncipirao Sovjetski Savez sedamdesetih i osamdesetih godina. Velika Britanija je navela da agens korišten za trovanje Skripalja i njegove kćerke Julije potiče iz tog sovjetskog programa.

XS
SM
MD
LG