Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zvizdić: BiH se nalazi pred kandidatskim statusom za EU


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić povodom tri godine rada aktuelnog saziva Vijeća ministara, kazao da je BiH u posljednje tri godine napravila izuzetan napredak na putu evropskih integracija.

"Realizirali smo sve naše obaveze sa evropske agende Bosne i Hercegovine i u ovom trenutku, osim eventualno dopunskih pitanja koja ćemo dobiti, mi nemamo drugih uvjeta. Dakle, nalazimo se pred kandidatskim statusom i to je svakako jedan od najvećih uspjeha," kaže Zvizdić.

Po njegovim riječima, ako se nastavi ovom dinamikom, može se sasvim optimistično reći da BiH, u skladu s novom strategijom Evropske unije, sasvim sigurno može stići dinamiku evropskih integracija regiona, pa i završiti proces svih pregovaračkih poglavlja do 2025. godine, "što je ključni, bazni cilj koji vodi ka miru, stabilnosti, prosperitetu".

"Mir i stabilnost na prostoru BiH i čitavog Balkana je ključni cilj, ne samo BiH, nego mora biti ključni cilj svih zemalja zapadnog Balkana. On je preduvjet za ekonomski razvoj, on je preduvjet za socijalnu stabilnost i on je uopće preduvjet za prosperitet našeg regiona. Mir, stabilnost i ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje atmosfere unutar koje mlade ljude možemo pozvati da ostanu u BiH" naveo je Zvizdić.

Naš najveći makroekonomski problem i dalje je, po njegovim riječima, pitanje zapošljavanja, otvaranja novih radnih mjesta i stalno, kontinuirano nastojanje i „naše i onih koji dođu poslije nas, jeste da zadrže mlade, posebno obrazovanje ljude u BiH“.

Istaknuo je da su oni budućnost BiH, oni su snaga koja će nas i dalje držati povezanim sa regionom i sa svijetom, „to su ljudi koji će otvarat vrata budućnosti“.

Bosna i Hercegovina predala je upitnik s odgovorima vezanim uz buduće članstvo predsjedniku EK Jean-Claudu Junckeru tokom njegova boravka u Sarajevu 28.februara.


XS
SM
MD
LG