Dostupni linkovi

Turska se ograđuje od izjava Macrona: Nismo ni na čijoj strani


Prizor nakon bombardovanja iz zraka na postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja, Sirija
Prizor nakon bombardovanja iz zraka na postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja, Sirija

Turska je priopćila u ponedjeljak da nije na strani ni jedne sile o pitanju Sirije nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron) izjavio da je zajednička akcija Washingtona, Londona i Pariza podijelila Ankaru i Moskvu.

"Turska politika u Siriji nije da bude sa nekim, niti da bude protiv nekoga. Naša politika je jasna, radi se o tome da smo na strani prava i onoga sto je ispravno", rekao je glasnogovornik turske vlade Bekir Bozdag, javili su turski mediji.

Bozdag je istakao da je Turska protiv "potpore režimu" (u Siriji) zemalja poput Rusije, ali i protiv "potpore terorističkim organizacijama", uključujući kurdsku miliciju koju podržavaju Washington i druge zapadne zemlje u borbi protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Elizejska palača priopćila je u nedjelju da Macron želi "intenzivirati" konzultacije sa Turskom u cilju političkog rješenja u Siriji.

Macron je zahvalio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na potpori zajedičkoj vojnoj akciji u ciljeve režima u Siriji.

Zapadne zemlje optužile su režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da je 7. travnja u Dumi proveo napad kemijskim oružjem.

Zbog toga su snage Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske u subotu provele zračne udare na vojna postrojenja u Siriji.

XS
SM
MD
LG