Dostupni linkovi

NBC: Vašington ima dokaz o upotrebi hemijskog oružja


Specijalne službe SAD poseduju dokaz o upotrebi hemijskog oružja u sirijskom gradu Duma, javio je "En-Bi-Si njuz" (NBC News).

Kako navode američki mediji, specijalne službe su analizirale uzorke krvi i urina žrtava, koji su bili pozitivni na prisustvo hlora i još jednog neimenovanog nervnog gasa.

Uzorke su uzeli američki obaveštajci i specijalne savezničke službe u bolnicama u području gde je navodno izvršen napad, javlja NBC.

Izvor prenosi da su službenici uvereni u pouzdanost rezultata testiranja, ali da ne mogu biti 100 odsto sigurni.

SAD nisu pronašle nervni gas sarin, ali su naglasile da su vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada nekoliko puta tokom sukoba upotrebile mešavinu hlora i sarina.

Kako prenosi "En-Bi-Si njuz", Vašington je siguran da je sirijska Vlada izvršila napad hemijskim oružjem na Dumu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je rekao u četvrtak da ima dokaze da je sirijski režim hemijskim oružjem napao na pobunjenički grad Dumu, kod Damaska.

"Imamo dokaze da je prošle nedelje, to je sada pre gotovo deset dana, upotrebljeno hemijsko oružje, u najmanju ruku hlor, i da ga je koristio režim Bašara al Asada", rekao je Makron za francusku televiziju TF1.

Nevladine organizacije su ranije saopštile da je u subotu, 7. aprila, izvršen napad hemijskim oružjem u Dumi u blizini Damaska i da je tada poginulo najmanje 70 ljudi.

XS
SM
MD
LG