Dostupni linkovi

Zuckerberg se ponovo izvinio zbog zloupotrebe Facebooka


"To je bila moja greška, jako mi je žao", kazao je Zuckerberg
"To je bila moja greška, jako mi je žao", kazao je Zuckerberg

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg (Zakerberg) je tokom svjedočenja pred nadzornim komitetom Senata Sjedinjenih Država ponovio svoje lično izvinjenje zbog toga što nije na vrijeme shvatio do koje mjere ta društvena mreža može biti zloupotrebljena.

"To je bila moja greška, jako mi je žao", kazao je.

Zuckerberg je rekao i da je njegova kompanija u stalnoj borbi sa ruskim operaterima koji pokušavaju iskoristiti ovu društvenu mrežu, prenosi BBC.

"Ovo je utrka u naoružavanju. Oni će nastaviti da postanu bolji", rekao je.

Zuckerberg je odgovarao na pitanja tragom skandala o kompaniji Cambridge Analytica (Kembridž analitika) koja je koristila lične podatke miliona korisnika.

Takođe je rekao da je Rober Mueller (Maler), specijalni istražitelj o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, intervjuisao osoblje Facebooka.

Zukerberg je rekao da nije bio među onima koje je intervjuisala kancelarija Muellera.

"Naš rad sa specijalnim advokatom je povjerljiv i želim da budem siguran da na otvorenom saslušanju ne otkrivam nešto što je povjerljivo", istakao je.

Kancelarija istražitelja Muellera je u februaru optužila 13 Rusa za miješanje u američke izbore 2016. godine, zajedno sa još tri ruske kompanije. Jedna među njima je i Internet Research Agency, u medijima se često spominje i kao Russian troll farm (Ruska trolovska farma), za koju se u optužnici navodi da je "imala strateški cilj da u političkom sistemu Sjedinjenih Država sije razdor".

Mark Zuckerberg je rekao da Facebook sada razvija nove alate za identifikaciju lažnih korisničkih profila.

"U Rusiji postoje ljudi čiji je posao da pokušaju eksploatisati naše sisteme i druge internetske sisteme i druge sisteme. Moramo ulagati pa da i u ovom budemo bolji", istakao je prvi čovjek Facebooka.

Facebook je još u fazi kontrole štete nakon optužbi da je britanska kompanija Cambridge Analytica koristila lične podatke 87 miliona korisnika, nepošteno prikupljene putem Facebooku, da bi pomogla Donaldu Trumpu (Tramp) da pobijedi na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Skandal je otkriven nakon što je nekadašnji radnik Cambridge Analytica Christopher Wylie (Kristofer Vajli) izjavio da su podaci više od 50 miliona korisnika Facebooka kompromitovani putem jednog kviza kojim su prikupljani podaci korisnika i njihovih prijatelja na toj društvenoj mreži.

Cambridge Analytica pod istragom zbog Facebooka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

XS
SM
MD
LG