Dostupni linkovi

Zuckerberg se izvinio zbog skandala s podacima


Preuzeo odgovornost za skandal: Mark Zuckerberg
Preuzeo odgovornost za skandal: Mark Zuckerberg

Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg tvrdi da je njegova kompanija bila previše spora u uočavanju ili odgovoru na rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore u 2016. godini. On je također uputio izvinjenje zbog skandala s kršenjem privatnosti koji je omogućio trećini aplikacija na mreži da preuzimaju lične podatke korisnika bez njihove saglasnosti.

"Ja sam pokrenuo Facebook, ja upravljam njime i ja sam odgovoran za ono što se dešava na njemu", navodi Zuckerberg u uvodnoj izjavi koja će biti proslijeđena kongresnim komisijama.

Kazao je da upućuje izvinjenje zbog "lažnih vijesti, uplitanja u izbore i govora mržnje, kao i ugrožavanja privatnih podataka".

Zuckerberg navodi u izjavi da je Facebook "idealistična i optimistična kompanija". On, međutim, tvrdi da Facebook "nije zauzeo dovoljno širok stav prema vlastitoj odgovornosti". Naglašava da je to "velika greška".

Predviđeno je da Zuckerberg svjedoči sutra pred senatskom i komisijom Zastupničkog doma, prenosi AP.

On je pozvan da se pojavi i pred Evropskim parlamentom, a odbijanje da to učini neki evroposlanici su ocenili kao "neprihvatljivo nepoštovanje", piše Frans pres.

"Zuckerbergovo odbijanje da se pojavi pred Evropskim parlamentom je neprihvatljivo nepoštovanje", rekao je šef poslaničke grupe Evropske narodne partije Manfred Veber.

Prema Veberu, Zuckerberg "ne bi trebalo da potcijeni kapacitet EP da sprovede korake protiv Facebooka i protiv njega kao šefa", i da EU ima mogućnost da toj kompaniji stvori velike probleme.

"Mora da nas poštuje. Treba da dođe i objasni pred EP kao što će to uraditi pred Kongresom SAD", izjavio je Veber.

Skandal je izbio kada se saznalo da su privatni podaci miliona korisnika Facebooka na nepropisan način završili u rukama firme Kembridž analitika, koja ih je koristila u radu za predsedničku kampanju Donalda Trumpa.

XS
SM
MD
LG