Dostupni linkovi

Haley: Jerusalem je prijestolnica Izraela, to je činjenica


Nikki Haley
Nikki Haley

Ambasadorica Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama (UN) Nikki Haley (Niki Hejli) izjavila je da je "Jerusalem bio i uvijek će biti glavni grad Izraela".

"To je činjenica. To nije nešto kreirano lokacijom ambasade. To nije nešto stvoreno američkom odlukom. Amerika nije od Jerusalema napravila glavni grad Izraela", rekla je Haley u petak na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

Objasnila je da je ono što je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump (Tramp) uradio njegova zasluga i da je to priznanje koje su američki predsjednici dugo poricali, aludirajući na njegovo saopštenje da je Jeruselim samo izraelski.

"Predsjednik Trump ima je hrabrost priznati tu činjenicu koju drugi nisu. Jednom u budućnosti doći će dan kada će svijet priznati tu činjenicu", rekla je američka ambasadorica, a okupljeni su joj ushićeno aplaudirali, prenijeli su izraelski mediji.

Haley je najavila da namjerava doći u Izrael povodom otvaranja nove ambasade SAD-a u Jerusalemu, najavljenog za 14. maj da se poklopi sa 70. godišnjicom proglašenja izraelske nezavisnosti.

Predsjednik Trump je nekoliko sati prije Haley najavio da će možda posjetiti Izrael u maju povodom otvaranja ambasade.

XS
SM
MD
LG