Dostupni linkovi

Palestinska uprava: Nikki Haley je ambasadorica mržnje


Nikki Haley
Nikki Haley

Palestinska uprava osudila je u ponedjeljak ambasadoricu Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima (UN) Nikki Haley (Niki Hejli), označivši je "ambasadoricom animoziteta, mržnje i mračne ideologije" nakon što je ona blokirala osudu Izraela u Vijeću sigurnosti UN-a.

Palestinska strana smatra Haley odgovornom što nije usvojeno saopćenje u kojem se Izrael osuđuje za pogibiju i ranjavanje Palestinaca tokom masovnih protesta u petak duž granice pojasa Gaze i Izraela.

"Američka ambasadorica insistira da zauzima poziciju podrške okupatoru i u odbrani njegovih zločina i kršenja prava", navedeno u saopćenju palestinskog Ministarstva vanjskih poslova, prenose izraelski mediji.

Osuđujući Nikki Haley da je zauzela "bezočnu neprijateljsku poziciju" protiv Palestinaca, Ministarstvo ju je optužilo za "slijepu pristrasnost u korist Izraela i njegovih zločina", kako je navedeno.

Sjedinjene Države su u subotu blokirale nacrt saopćenja Vijeća sigurnosti UN-a, koje je predložio Kuvajt, u kojem se poziva na uzdržanost i istragu sukoba na granici Gaze.

Izraelska vojska je u subotu uvečer identificirala 10 od 15 ubijenih tokom protesta kao članove palestinskih ekstremističkih organizacija.

U petak je u pojasu Gaze izraelskom tenkovskom vatrom ubijen i jedan palestinski poljoprivrednik još prije početka protesta, a u ponedjeljak je ranama podlegao još jedan Palestinac 17. žrtva. U nasilju na granici ranjeno je više od 1.400 Palestinaca.

Žrtve duž granice Izraela i Gaze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

XS
SM
MD
LG