Dostupni linkovi

Sessions: Oduzeti državljanstvo osuđenim za ratne zločine


Ministar pravde SAD Jeff Sessions
Ministar pravde SAD Jeff Sessions

Ministarstvo pravosuđa SAD danas je uputilo sudovima u Oregonu i Distriktu Columbija zahtjev za ukidanje naturalizacije za dvije osobe, koje su osuđene za ratne zločine tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Oboje su prema Ministarstvu pravosuđa dali lažne podake svom identitetu kako bi dobili izbjeglički status i potom postali državljani SAD.

“Ratni zločinci neće naći sigurno utočište u SAD”, rekao je ministar pravosuđa Jeff Sessions. “Mi ćemo procesuirati one koji su kršili ljudska prava, mučili i činili ratne zločine. Previše dugo smo tolerirali prevare u našem izbjegličkom programu, imigracijskom sustavu, kao i u procesu naturalizacije”, upozorio je Sessions.

Optužnica je podignuta protiv Edina Džeke, 46, i Semije RasemYetisen, poznatije kao Rasema Handanović, ili Zolja, 45, koji su kao pripadnici Armije BiH počinili ratne zločine u selu Trusina 16. aprila 1993.

U masakru u Trusini meta su bili Hrvati. Ubijeno je 22 nenaoružanih osoba, uključujući žene i djecu. Prethodno je sud u BiH ustvrdio da su Džeko i Handanović imali ključnu ulogu u maskaru. Bili su dio voda za egzekuciju nenaoružanih civila i ratnih zarobljenika. Handanović je nastavila pucati po njima kako bi se uvjerila da nitko nije preživio strijeljanje.

Džeko je ubio još jednog invalida, te njegovu ženu jer nije prestajala plakati.

SAD su odobrile izručenje Džeka i Handanović BiH godine 2011.

U aprilu 2012. Handanović je osuđena pred sudom BiH, ali kako je priznala krivicu i pristala svjedočiti osuđena je na pet i po godina zatvora. Džeko je u junu 2014. pred sudom BiH osuđen na 13 godina i na temelju svjedočenja Handanovićeve.

Handanović se nakon puštanja iz zatvora vratila u Oregon, a Džeko izdržava kaznu u BiH.

Oboje su dobili izbjeglički status u SAD tvrdeći da su žrtve progona.

Današnji zahtjev za ukidanje naturalizacije temelji se na ranijoj presudi po kojoj je državljanstvo SAD oduzeto u Sjevernoj Karolini bosanskom Srbinu koji je također dao lažne podatke imigracijskom uredu, a kasnije je utvrđeno da je bio uključen u genocid u Srebrenici.

Zločin u selu Trusina otkrili su pripadnici snaga UN.

XS
SM
MD
LG