Dostupni linkovi

Kosovske privrednice u Valjevu i Šapcu: Svi nam ljubazno prilaze


Mentore Beriša i Adelina Mehmeti iz Prištine
Mentore Beriša i Adelina Mehmeti iz Prištine

“Nesigurnost je postojala ali sam rekla sebi da ja nikome ništa loše nisam uradila i zašto bi neko nešto loše uradio meni”, ispričala nam je Mentora Beriša, predsednica organizacije za osnaživanje žena iz Prištine, tokom boravka u Valjevu, u vreme prošlonedeljnog sajma male privrede SPREG koji se jednom godišnje održava u ovom gradu na zapadu Srbije, 90 kilometara od Beograda.

“Takva razmišljanja su me ubedila da krenemo i nisam se pokajala. Veoma je prijatna atmosfera ovde. Svi nam ljubazno prilaze”, dodaje sagovornica Radija Slobodna Evropa objašnjavajući da su joj se u Valjevu raspršile zebnje koje je imala nakon nedavnog ponovnog zatezanja odnosa na relaciji Priština – Beograd, a posle privođenja direktora kosovske kancelarije u Vladi Srbije Marka Đurića u Mitrovici i njegovog proterivanja u Srbiju.

Grupa žena sa Kosova koje su doputovale u Valjevo u trenutku u kom političke tenzije još nisu splasnule zdušno navode da bez regulisanja pitanja bezbednosti ne može biti produbljivanja privredne saradnje, što je šteta pošto volja za privrednu saradnju postoji na obe strane, u šta su se uverile i tokom boravka u Valjevu, kao i u 65 kilometara udaljenom Šapcu.

“Lepo smo se međusobno družili i mislim da takvo druženje treba i da se nastavi. Moramo generacijama ispred nas izgraditi lepu osnovu na kojoj će oni moći da grade svoju budućnost”, kaže Beriša.

Dodaje da je uverena da se u realizaciji takvih ideja treba osloniti na žene:

“Ubeđena sam da su žene bolji političari jer su one, pre svega, majke i njima je na prvom mestu bezbednost, pa posle ekonomija i sve drugo.”

Poseta i predstavljanje njihovih biznisa u dva grada Srbije za žene sa Kosova organizovano je u okviru programa "Promena svesti kroz inovacije i saradnju" koji realizuje nevladina organizacija iz Beograda Balkanski fond za političku izuzetnost i transkonflikte. Sa gošćama iz Kosova stigla je i Marija Radosavljević iz sela Doljani, kod Zvečana, jedne od četiri opštine u politički nestabilnoj zoni severa Kosova.

Marija Radosavljević iz sela Doljani
Marija Radosavljević iz sela Doljani

Bavi se pekarskim poslovima i kaže da joj je susret sa drugim poslovnim ženama od velike koristi.

“Iz poznatih razloga svoje proizvode mogu da plasiram samo na severu Kosova. Nije nam omogućeno da dalje širimo svoj plasman”, kaže naša sagovornica, ali i dodaje:

“Na severu Kosova sve je više žena preduzetnica. Nije nam lako ali se borimo da dođemo do našeg cilja.”

Adelina Mehmeti uspešno vodi hotel „Natel“ u glavnom gradu Kosova. Ovo joj je bio drugi put da prisustvuje valjevskom sajmu. I prošle godina dolazila je na SPREG i nada se prodbljivanju saradnje:

“Lepo nam je ovde. Družimo se sa ženama i međusobno razmenjujemo poslovna iskustva. Žene iz Prištine iz udruženja 'Soroptimist' izložiće na sajmu svoje ručne radove. Videćemo kako će ići prodaja.”

Napomenimo još da je održano i više zajedničkih radionica na kojima su privrednice sa Kosova i iz Srbije govorile o tome sa kakvim se problemima susreću u svom biznisu i o značaju regionalne saradnje.

Razgovore će nastaviti već sredinom aprila kada će poslovne žene iz Valjeva i Šapca posetiti sajam privrede u Prištini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG