Dostupni linkovi

Ministar unutrašnjih poslova Kosova podneo ostavku


Ministar unutrašnjih poslova Kosova Fljamur Sefaj podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju, saopštila je danas Alijansa novo Kosovo, čiji je kadar Sefaj.

U saopštenju se navodi da je on u pismu ostavke detaljno informisao premijera Kosova Ramuša Haradinaja o procesu deportacije šest turskih državljana u Tursku i o svom uključivanju u ostvarivanju zakona u tom procesu.

Prema saopštenju, Sefaj nije bio faktor odlučivanja i samo je primenio zakon u vezi sa zahtevom Kosovske obaveštajne agencije (KOA), institucije koja po Ustavu procenila da turski državljani predstavljaju opasnost po bezbednost Kosova.

"Ministar Sefaj nije znao šta predstavljaju te ličnosti, već je samo primenio zakon koji se aktivira u slučajevima kada KOA oceni da se dovodi u pitanje bezbednost države Kosovo", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je KOA zakonom obavezna da izveštava premijera o tom procesu i da treba rasvetliti da li se to dogodilo ili nije.

"Alijansa novo Kosovo visoko ceni rad i angažovanje Sefaja na primeni zakona i zaštitu Ustava Republike Kosovo, kako u slučaju pritvaranje i proterivanja (direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo) Marka Djurića koji je protivzakonito ušao na teritoriju Kosova, tako i u mnogim drugim slučajevima gde je pokazao visoku institucionalnu odgovornost i poštovanje prema svojoj državi", navodi se u saopštenju.

Istovremeno prištinski mediji javljaju da je predsednik Kosova Hašim Tači smenu direktora KOA uslovio i ostavkama zamenika direktora i glavnog inspektora KOA.

XS
SM
MD
LG