Dostupni linkovi

Rusija proteruje crnogorskog diplomatu


Odgovor na potez Crne Gore: Ambasada Ruske Federacije u Podgorici
Odgovor na potez Crne Gore: Ambasada Ruske Federacije u Podgorici

Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je jedan crnogorski diplomata u Rusiji proglašen za nepoželjnu osobu i da mu je naloženo da napusti tu zemlju najkasnije do 8. aprila.

Crnogorski ambasador Ramiz Bašić pozvan je u ponedeljak na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gde mu je saopšteno da je jedan crnogorski diplomata proglašen za personu non grata.

Ambasadoru je preneto da je Ruska Federacija preduzela ovu meru "kao odgovor na odluku crnogorskog Ministarstva spoljnihih poslova od 28. marta 2018. godine kojom je jednom ruskom diplomati uskraćeno gostoprimstvo u znak solidarnosti sa britanskim partnerima i u koordinaciji sa crnogorskim strateškim evropskim i evroatlantskim saveznicima, a povodom upotrebe nervnog agensa na teritoriji Velike Britanije", precizirano je saopštenjem.

Dodaje se da su slične odluke uručene i ambasadorima drugih država u Ruskoj Federaciji koje su se pridružile zajedničkom odgovoru većine članica EU i NATO.

Odluku da protera ruskog diplomatu zvanična Podgorica je ranije obrazložila stavom da je ;"Crna Gora članica NATO i kandidat za članstvo u EU", te da "iz tog članstva i procesa proizilaze obaveze praćenja spoljne politike EU, ali naravno i solidarnosti i partnerstva sa članicama iz NATO".

Dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka otrovani su nervnim gasom u engleskom gradu Solsberiju. Njihovo stanje se od tada opisuje kao kritično.

Velika Britanija je za napad okrivila Rusiju i proterala 23 diplomata. Moskva je odbacila optužbe i najavila protivmere.

Do sada je više od 20 zemalja proteralo ruske diplomate zbog slučaja Skripalj.

XS
SM
MD
LG