Dostupni linkovi

Njamitve: Burundi povukao priznanje Kosova


Ministar spoljnih poslova Burundija Alan Aime Njamitve izjavio je danas u Beogradu da je ta država povukla prizanje Kosova jer se to kosi s principima njegove spoljne politike, prenosi Beta.

"Suštinski razlog je da se uverimo da su ta i druge odluke saglasne s našom spoljnom politikom. Imali smo na umu našu brigu ne dali da priznamo Kosovo ili ne, nego zašto bismo ga priznali i u kakvom je to odnosu s principima naš spoljne politike. Da je rezultat analize bio drugačiji, postupili bismo drugačije", rekao je Njamitve na konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Dačić je zahvalio Burundiju, ističući da narod u Srbiji duguju veliku zahvalnost takvom stavu.

"Posle razgovora o činjeničnom stanju i našeg predočavanja argumenata za povlačenje priznanja, bio sam zadovoljan i presrećan kada sam dobio verbalnu notu o povlačenju priznanja Kosova. Ne toliko zbog same note koliko zbog njenog sadržaja. U pitanju je ozbiljan politički tekst", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da se tim činom ispravlja istorijska nepravda prema Srbiji.

"Srbija nije protiv dijaloga ali se protivi jednostranim potezima", naveo je Dačić.

On je na konferenciji ponovio da Srbija zbog slučaja "Skripalj" neće proterivati ruske diplomate. "Nikave odluke protiv Ruske Federacije nećemo donositi", rekao je Dačić i potvrdio da je na Srbiju bilo prtisaka i u vezi toga.

Prema njegovim rečima, Srbija nikave odluke neće donositi pod pritiskom - ni protiv Rusije, Kine, i ostalih prijateljskih država, poput Burundija.

Dačić je pozdravio stav Španije, Kipra i Rumunije, koje se protive ravnopravanom učešću Prištine na majskom samitu EU i zemalja zapadnog Balkana u Sofiji.

On je dodao da će Srbija učestvovati na tom samitu šefova država i vlada, ali da će naknadno biti odlučeno na koji način. "Učestvovaćemo na tom samitu i vodićemo računa da bilo ko ne bi mogao da nam kaže da smo time pomogli priznavanju takozvanog Kosova", rekao je on.

XS
SM
MD
LG