Dostupni linkovi

Gutereš traži nezavisnu istragu o sukobima u Gazi


Antonio Gutereš

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na nezavisnu istragu smrtonosnih sukoba na granici pojasa Gaze između Palestinaca i izraelske vojske.

Članovi Saveta bezbednosti apelovali su na uzdržanost obe strane.

Savet se međutim nije dogovorio ni o kakvoj akciji, niti je izdata zajednička poruka na vanrednom sastanku, sazvanom na inicijativu Kuvajta, nakon dana u kome je poginulo najmanje 16 Palestinaca, a više od 1.400 ih je ranjeno, što je najviše od 2014. godine kada je Izrael 50 dana ratovao protiv Hamasa koji vlada Gazom.

Žrtve duž granice Izraela i Gaze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00Bilo je planirano da se Savet sastane iza zatvorenih vrata ali kada je postalo jasno da to telo, koje čine predstavnici 15 zemalja članica, neće moći da se dogovori o saopštenju, diplomate su rekle da je Kuvajt zatražio da se održi javno.

Palestinci su ubijeni izraelskom vatrom nakon što se desetine hiljada palestinskih demonstranata okupilo na granici s Izraelom.

Izraelska vojska je navela da su čak hiljade Palestinaca bacale kamenice i kotrljale zapaljene automobilske gume prema izraelskim vojnicima razmeštenim s druge strane granice i da su palestinski ekstremisti pucali u jednom incidentu, kao i da su pokušavali da izvedu napade pod okriljem protesta.

Portparol Farhan Hak rekao je da Guteres želi "nezavisnu i transparentnu istragu nasilja" i da je potvrdio spremnost svetskog tela da oživi mirovne napore.

Palestinski ambasador Rijad Mansur izjavio je da je razočaran što se SB nije složio o osudi onoga što je označio "gnusnim masakrom" na mirnim demonstracijama ili da podrži njegov poziv da obezbedi zaštitu palestinskih civila.

"Očekujemo da SB preuzme odgovornost da smiri osetljivu situaciju koja jasno predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti", rekao je Mansur.

Ambasador Izraela Dani Danon je poručio da "međunarodna zajednica ne sme biti obmanuta" onim što je označio "dobro organizovanim nasilnim terorističkom okupljanjem pod zastavom miroljubivog marša".

"Palestinci su potonuli do novog obmanjujućeg dna kako bi mogli da koriste UN da šire laži o Izraelu", naveo je Danon u unapred izdatom saopštenju pošto nije prisustvovao sastanku zbog jevrejskog praznika Pashe.

Neki članovi SB su sugerisali istragu i naglasili da bi Izrael trebalo da osigura proporcionalnu upotrebu sile.

Neki su izrazili zabrinutost Izraela za bezbednost i pozvali demonstrante da izbegavaju nasilje.Svi su izrazili zabrinutost zbog izbijanja sukoba u osetljivom regionu, upozorivši na opasnost od eskalacije u narednim danima.

XS
SM
MD
LG