Dostupni linkovi

Mas: Nemačka i dalje spremna za dijalog s Rusijom


Odluka o proterivanju ruskih diplomata bila ispravna: Hajko Mas

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je danas da njegova zemlja i dalje "spremna za dijalog" s Rusijom, ali i ocenio da je proterivanje ruskih diplomata u vezi slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji bilo ispravno.

Mas je rekao da je Rusija proterala četiri člana osoblja nemačke ambasade u znak odmazde. On je rekao da taj uzvratni potez "nije iznenadjujući", kao i da Nemačka "nije olako donela odluku o proterivanju ruskih diplomata", preneo je Asošijejtid pres.

Ministar je rekao da je nemačka reakcija na trovanje bivšeg ruskog agenta u Londonu bio "potreban i odgovarajući politički znak solidarnosti s Velikom Britanijom zato što je Rusija odbila da pruži razjašnjenja oko tog slučaja".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je obavestlo većinu ambasadora čije zemlje su naložile proterivanje ruskih diplomata da će jednak broj njihovih diplomata u Rusiji biti proglašenim persone non grata.

U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da su pozvani ambasadori Australije, Albanije, Nemačke, Danske, Irske, Španije, Italije, Kanade, Letonije, Makedonije, Holandije, Poljske, Rumunije, Ukrajine, Finske, Francuske, Hrvatske, Češke, Švedske i Estonije.

U dokumentu se dodaje da, budući da su se u poslednjem momentu pridružile Crna Gora, Beligija, Madjarska i Gruzija, Rusija "ostavlja sebi za pravo na recipročne mere u odnosu na te države".

U saopštenju nije pomenut NATO koji proteruje sedam ruskih diplomata iz misije u sedištu te organizacije u Briselu.

XS
SM
MD
LG