Dostupni linkovi

Rusija pozvala 30 ambasadora i objavila uzvratne mjere


Britanski ambasador Laurie Bristow prilikom izlaska iz ruskog ministarstva u Moskvi 30. marta 2018.
Britanski ambasador Laurie Bristow prilikom izlaska iz ruskog ministarstva u Moskvi 30. marta 2018.

Rusija je pozvala 30 ambasadora država iz kojih su protjerane ruske diplomate u Ministarstvo vanjskih poslova, gdje su im uručili obavještenje o odgovoru Moskve.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio je u četvrtak da će Moskva protjerati isti broj diplomata iz svake od država koje su donijele odluke o skraćenju broja ruskog diplomatskog osoblja.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov izjavio je u petak da je Moskva prisiljena na uzvratne mjere nakon što je više od 150 ruskih diplomata protjerano iz više od dvadeset država kao odgovor na trovanje nervnim agensom novičokom, bivšeg duplog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u engleskom gradu Salsburiju 4.marta.

Rusko ministarstvo je takođe objavilo danas da Britanija ima jedan mjesec da skrati svoje diplomatsko osoblje na istu mjeru na koju su Britanci skratili rusku misiju.

O kojem se broju radi nije još najasnije.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je navelo da su pozvali britanskog ambasadora danas da mu ulože protest zbog "provokativnih i neutemeljenih akcija Britanije" koja je za trovanje optužila Rusiju, a što je podstaklo novi diplomatski spor između Moskve i zapadnih zemalja.

Zemlje koje su danas informisane o protjerivanju svojih diplomata su Australija, Albanija, Njemačka, Danska, Irska, Španija, Italija, Kanada, Latvija, Litvanija, Makedonija, Moldavija, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, Ukrajina, Finska, Francuska, Hrvatska, Češka Republika, Švedska i Estonija.

U saopštenju se navodi da će Rusija razmotriti protjerivanje u manjem obimu diplomata iz Belgije, Mađarske, Gruzije i Crne Gore.

Rusko ministarstvo nije navelo NATO savez, koji je protjerao sedam Rusa, prenosi AP.

Rusija je juče naredila i zatvaranje američkog konzulata u St. Petersburgu.

XS
SM
MD
LG