Dostupni linkovi

Cipras: Promena Ustava Makedonije preduslov za rešenje spora


Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas da je promena Ustava Makedonije preduslov za trajno rešenje spora Grčke s njom i dodao da želi da i "druga strana ima snage da donese neophodne teške odluke".

Kako su preneli makedonski mediji, Cipras je na jednom skupu u Solunu rekao da se nada da će za rešavanje spora postojati odziv i u Makedoniji, za koju je to pitanje, kako je istakao, od egzistencijalnog značaja.

Po rečima Ciprasa, Atina sa Skopljem pregovara da bi se postiglo rešenje koje "garantuje grčku istoriju i nasledje "i da se istovremeno "isključi svaki iredentizam druge strane".

Grčki premijer je pozvao Makedoniju da se rukovodi tim principima i da pokaže snagu da donese hrabre i teške odluke.

Nova runda grčko-makedonskih pregovora orešavanju spora oko naziva Makedonije najavljena je za petak, kada će se ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov u Beču sastati sa posrednikom UN Metjuom Nimicom.

Po navodima agencije MIA, Kocijas i Dimitrov sastaće se uoči tog razgovora, večeras u Beču.

Grčka, istakao je Cipras, želi "rešenje koje će odoleti vremenu" i zato kao preduslov traži da severni sused to garantuje promenom Ustava.

U dosadašnjim pregovorima Makedonija je objavila da je spremna da svom nazivu doda neku geografsku odrednicu, ali ne i da menja Ustav, već predlaže da rešenje bude verifikovano medjunarodnim sporazumom koji garantuju UN.

Cipras je u Solunu ponovio da nije Grčka pod pritiskom, i da u pregovorima s Makedonijom učestvuje jer smatra da je to "ispravno". Atina, istakao je, želi rešenje koje će omogućiti da dva susedna naroda "produže mirno putem saradnje i razvoja".

Na skupu u upravnom centru grčkog administartivnog regiona Makedonije, Cipras je rekao da srednji deo tog regiona - Centralna Makedonija i posebno Solun, mogu da imaju samo korist od rešenje spora Grčke sa severnim susedom.

XS
SM
MD
LG