Dostupni linkovi

Polemika Hodžaja i Đurića


Neprihvatljiva retorika: Enver Hodžaj

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj oštro je osudio retoriku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa vladine kancelarije za Kosovo Marka Đurića u vezi sa poslednjim dešavanjima u Mitrovici, kada je Đurić uhapšen i sproveden u Srbiju.

“Jezik koji su upotrebili predsednik Vučić i uhapšeni Đurić opisujući akciju u Mitrovici je rasistički, šovinistički i neprihvatljiv. Ova akcija nipošto nije bila uperena protiv srpskog naroda na Kosovu. Tim pre kada se zna da je policija multietnička”, napisao je Hodžaj na Fejsbuk profilu.

Na ove osude, reagovao je saopštenjem Marko Đurić, koji je uzvratio zapaljivom retorikom i teškim rečima, nazivajući pripadnike kosovske policije "teroristima, životinjama i zlikovcima".

“Sadističko maltretiranje nenaoružanih lјudi, među kojima sam se i sam našao, učinjeno je u duhu najgorih zločina terorističke OVK i vrlo lepo ilustruje pravi duh slobodarske tradicije Envera Hodžaja i njegovih saradnika. Pravda je dostižna, a pravdolјublјe srpskog naroda vrlo tvrdoglavo i uporno. Mislite o tome, gospodine Hodžaj, i Vi i vaši teroristi”, poručio je Đurić u saopštenju objavljenom na službenoj stranici vladine Kancelarije za Kosovo.

Kosovska policija sprovodi Đurića u stanicu u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

Hodžaj je u svom obraćanju na društvenim mrežama naglasio da su specijalne jedinice policije Kosova u hapšenju Đurića “koji je ilegalno ušao, ponašale u skladu sa ustavom Republike Kosovo, njenim zakonima i sporazumom iz Brisela”.

“Ponavljam da ko god misli od zvaničnika Srbije da može da krši Ustav i zakone Kosova i sporazume iz Brisela - greši, i isti će odgovarati pred zakonom”, kazao je Hodžaj.

Đurić je uhapšen u ponedeljak u Mitrovici, nakon što je ušao na Kosovo bez dozvole vlasti, i ubrzo nakon toga sproveden pod pratnjom policije ka Srbiji, posle čega su odnosi između Beograda i Prištine eskalirali.

Đurić saslušan i udaljen sa Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

XS
SM
MD
LG