Dostupni linkovi

Đukanović: Povlačenje potpisa bi zaustavilo evropske integracije


Ja sam kao premijer potpisao Briselski sporazum, ja bih povukao potpis: Ivica Dačić
Ja sam kao premijer potpisao Briselski sporazum, ja bih povukao potpis: Ivica Dačić

Povlačenje potpisa sa Briselskog sporazuma zaustavilo bi evropske integracije Srbije, kaže za Radio Slobodna Evropa Dragan Đukanović iz Centra sa poljnu politiku.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u subotu u Beogradu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "previše tolerantan" u vezi sa nesprovođenjem dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, i dodao da bi on zbog toga povukao svoj potpis s Briselskog sporazuma.

"Ja sam kao premijer potpisao Briselski sporazum, ja bih povukao potpis i rekao: Nećete Zajednicu srpskih opština - nećemo ni mi ostalo, vraćamo sve na prethodno stanje, a to je povratak srpskih institucija na Kosovo", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Alžira Abdelkaderom Mesaelom.

„Te posledice bi svakako bile dalekosežne, pre svega u kontekstu naših evropskih integracija. Mislim da bi se one definitivno odmah zaustavile i mislim da bi to pokazivalo odsustvo nekakve političke želje da se kompromisnim rešenjem dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Kosovom. Međutim, mislim da je to jako malo verovatna opcija“, kaže Đukanović na naše pitanje koje bi bile posledice kada bi Beograd povukao potpis sa Briselskog sporazuma.

Uz opasku da ne želi da daje izjave koje mogu da odmognu Vučiću, srpski šef diplomatije je ipak rekao da bi on povukao potpis sa Briselskog sporazuma, te da je, kako su prenele agencije, to i rekao Vučiću na prethodnom sastanku. Dačić međutim, nije rekao šta mu je Vučić odgovorio na taj predlog. Dačić je takođe dodao da će Srbija uložiti maksimalne napore za postizanje kompromisnog rešenja u vezi sa Kosovom.

Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić u Briselu
Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić u Briselu

Upitan kako shvatiti izjavu šefa diplomatije, da li misli da ta ideja figurira kao ozbiljan predlog o kome se razmišlja, Dragan Đukanović kaže da se uoči okončanja procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine pokušavaju zauzeti maksimalističke pozicije.

„Istina, pet godina je prošlo a Zajednica sprskih opština na Kosovu nije formirana, ali mislim da će ipak nakon jučerašnjih sastanaka dva predsednika u Briselu doći do otpočinjanja procesa formiranja i da će se i ostatak paketa, koji je do sada postignut u okviru procesa normalizacije, realizovati. Tako da mislim da je ovo više usmereno ka domaćoj javnosti“, navodi Đukanović.

Dačićeva izjava usledila je dan nakon sastanka predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini. Nakon susreta Vučić je izjavio da je Evropska unija rekla albanskoj strani da mora da ispuni dogovor o Zajednici srpskih opština, ali da on ne veruje da će oni taj uslov ispuniti. Tači je pak, poručio da će albanska strana formirati tim koji će raditi na izradi statuta Zajednice srpskih opština i najavio mogućnost da ove godine bude postignut sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Dragan Đukanović smatra da je veoma značajno da je Evropska unija rekla da će se raditi na impelementaciji do sada neostvarenih delova brojnih sporazuma koji su potpisani.

„Mislim da na tom tragu treba da tražimo i ono što će se dešavati u narednom periodu. Mislim da će biti formirana Zajednica srpskih opština, da će biti otklonjeni određeni problemi koji postoje u vezi sa segmentom energetike, za most na Ibru u severnoj Kosovskoj Mitrovici i tako dalje. Postoji mogućnost da se stvari ipak okrenu u jednom sasvim drugom pravcu u kom mislim i da će se razvijati. I veoma je indikativno da je Tači rekao da je ova godina ta u kojoj će doći do sveobuhvatnog procesa normalizacije između Beograda i Prištine“, zaključuje Đukanović.

U saopštenju evropske komesarke Federike Mogerini nakon susreta sa Vučićem i Tačijem navedeno je da "razgovori, u okviru nove faze dijaloga pod pokroviteljstvom EU između Beograda i Prištine, predstavljaju dalje pripreme sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa".

"Visoka predstavnica EU je naglasila važnost koju EU pridaje punoj provedbi svih postojećih sporazuma i posebno je naglasila hitnu potrebu za početak osnivanja Zajednice srpskih opština, Sporazuma o energetici i da se nastavi sa dovršetkom mosta u Mitrovici", istaknuto je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG