Dostupni linkovi

EU traži od SAD trajno izuzeće od taksi


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik SAD Donald Tramp

Lideri Evropske unije (EU) izrazili su danas nezadovoljstvo što je taj blok samo privremeno izuzet od plaćanja američkih taksi na uvozni čelik i aluminijum i naveli da SAD tu meru nije ni trebalo da primene na članice Unije.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je novinarima na današnjem samitu EU u Briselu da lideri tog bloka "žele da osiguraju trajno izuzeće" od plaćanja taksi pošto se suštinski ne slažu sa stavom da one treba da se odnose i na EU radi zaštite nacionalne bezbednosti SAD.

Lideri 28 zemalja navode da će dok Vašington ne osigura to potpuno izuzeće taksi za EU zadržati pravo "da odgovore SAD prikladnim merama i na proporcionalan način".

Oni su već napravili spisak američkih dobara na koje bi mogle biti uvedene kontra takse, a među njima su raznovrsni proizvodi, od burbona, preko farmerki i motocikala, do đusa.

Predsednik SAD Donald Tramp planira da uvede takse od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na aluminijum. Iako je meta tog poteza Kina, koja preplavljuje svet jeftinim čelikom i aluminijumom, ta mera će pogoditi i mnoge druge zemlje, uključujući bliske američke saveznika kao što je EU.

Nekim zemljama, među kojima su članice EU, Kanada i Meksiko, Trampova administracija odobrila je privremeno izuzeće od plaćanja taksi, do okončanja pregovora.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom rekla je da američki planovi o uvođenju taksi predstavljaju "izuzetno nesrećnu jednostranu akciju, protivnu dogovorenim međunarodnim pravilima".

XS
SM
MD
LG