Dostupni linkovi

Brisel: Zapadni Balkan i proširenje u fokusu


Samit EU - Zapadni Balkan koji će biti održan 17. maja u Sofiji trebalo bi da se fokusira na potvrđivanje evropske perspektive regiona, navodi se kratko u zaključku o Zapadnom Balkanu koji je u četvrtak kasno uveče objavio Evropski savjet.

"Očekuje se da se na samitu u Sofiji pokrenu konkretne i vidljive inicijative za unapređenje povezanosti unutar regiona i sa EU, te da se nađe rješenje o tome kako da se svi više angažuju na zajedničkim izazovima poput sigurnosti i i migracija", navedeno je u zaključku.

Potvrđeno je takođe da će proširenje EU biti tema zasjedanja Evropskog savjeta u junu.

Predsjednik Savjeta Donald Tusk sredinom februara je nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom istakao značaj samita u Sofiji za izgradnju snažnih veza sa Zapadnim Balkanom.

"Cilj nam je da ojačamo veze i sa i unutar regiona. To ide od više investicija u saobraćajnu infrastrukturu, preko povećanja razmjene u obrazovanju i kulturi, do ubrzavanja i olakšavanja komunikacije među našim građanima", rekao je tada Tusk.

Kako je dodao, svrha samita biće i da se unapredi saradnja u oblastima od uzajamnog interesa, uključujući sigurnost i migracije.

Samit EU-Zapadni Balkan okupiće šefove država ili vlada članica EU i lidere zapadnobalkanske šestorke koju čine Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija.

Domaćin skupa biće Bojko Borisov, premijer Bugarske koja trenutno predsedjava Unijom, a predsjedavaće Tusk koji će predstavljati EU zajedno sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Očekuje se da na samitu budu i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i komesar za politiku susjedstva i proširenja Johanes Han.

XS
SM
MD
LG