Dostupni linkovi

Hodža: Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju


Kosovska ministarka evropskih integracija Durata Hodža, izjavila je da je Kosovo ratifikacijom sporazuma o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore ispunilo svih 95 uslova Evropske komisije za ukidanje viznog režima sa EU.

Kako je dodala, Kosovo je zabeležilo dovoljne rezultate i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala među visokim zvaničnicima, što je još jedan uslov za ukidanje viza. Ona je istakla da je na Kosovo po tom pitanju prijavljeno 40 slučajeva, podignute su 30 optužnice, 23 slučajeva su predmet sudskih razmatranja, a sedam slučajeva je okončano.

„Naša procena je da je zabeležen dovoljan napredak ali čekamo konačnu ocenu institucija EU“, kazala je ona na konferenciji za štampu u četvrtak.

Njena očekivanja su da procedure u EU po pitanju ukidanja viznog režima neće trajati duže od šest meseci, a na osnovu ranijih iskustava država koje su prošle kroz isti proces.

„Imaćemo intenzivnu komunikaciju sa institucijama EU kako se procedure odlučivanja ne bi odužile“, kazala je ona.

Hodža je izrazila uverenje da činjenica da pet države nisu priznale Kosovo ne bi trebalo da predstavlja problem po ovom pitanju budući da su one do sada podržavale Kosovo u odnosima sa EU.

„Optimisti smo da će građani moći da se kreću u zemlje EU unutar ove 2018. godine“, dodala je Hodža.

XS
SM
MD
LG