Dostupni linkovi

Kremlj: Neprihvatljivo poređenje Putina i Hitlera


Kremlj je danas osudio izjavu šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona u kojoj je uporedio Svetsko prvenstvo u fudbalu sa Hitlerovom upotrebom Olimpijskih igara 1936. godine u propagandne svrhe.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Džonsonove reči " uvredljive i neprihvatljive".

"To je apsolutno odvratna izjava koja ne priliči ministru spoljnih poslova nijedne zemlje", kazao je on.

Tenzije između dve zemlje porasle su od 4. marta kada su bivši ruski i britanski agent Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani u engleskom gradu Solsberiju.

Džonson je na odboru za spoljne poslove britanskog parlamenta rekao da se slaže s laburističkim poslanikom koji je povezao Svetsko prvenstvo sa Hitlerovom upotrebom Olimpijskih igara 1936. kao propagande za nacistički režim.

"Mislim da je poređenje sa 1936. sasvim ispravno. Mislim da je mučan prizor, iskreno, zamisao kako Putin likuje na ovom sportskom događaju", rekao je Džonson.

Velika Britanija zbog trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke neće poslati članove kraljevske porodice i Vlade na prvenstvo, mada će engleska reprezentacija učestvovati.

Džonson je rekao da britanska Vlada ne podstiče navijače da ne idu na prvenstvo, ali je dodao da je zabrinuta za njihovu bezbednost.

On je dodao da je zvaničnik u ambasadi u Moskvi nadležan za bezbednost navijača među 23 diplomate koje je Rusija proterala kao uzvratnu meru na proterivanje ruskih diplomata iz Londona.

XS
SM
MD
LG