Dostupni linkovi

Johnson: Napad na Skripalja vjerovatno povezan sa ruskim izborima


Boris Johnson pred Komitetom za vanjske poslove britasnkog parlamenta 21. marta 2018.
Boris Johnson pred Komitetom za vanjske poslove britasnkog parlamenta 21. marta 2018.

Tajming napada na bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj korištenjem vojnog nervnog agensa vjerovatno je povezan sa izbornom pobjedom ruskog predsjednika Vladmira Putin, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u srijedu, prenosi Reuters.

"Tajming napada je vjerovatno blisko povezan sa nedavnim izborima u Rusiji" rekao je Johnson britanskim poslanicima u Komitetu za vanjske poslove.

"I kao što mnoge nedemokratske figure čine, kada se suočavaju sa izborima ili nekim kritičnim političkim trenutcima, često je vrlo atraktivno javnosti dočariti portret nerijatelja".

Takođe je, prema mišljenju Johnsona, Putin trovanjem bivšeg špijuna želio da pošalje poruku ruske države potencijalnim bjeguncima. Putin, smatra on, želi da izazove probleme gdje god može da bi mogao da predstavi svoju zemlju ponovo snažnom nakon trauma kolapsa Sovjetskog saveza.

"Ja mislim da Vladimir Putin...osjeća da se Rusija pogubila, zato želi da da izazove probleme gdje god može " rekao je Johnson.

Takođe je prema njegovom mišljenju hemijsko oružje odabrano za ovaj napad zbog toga što su Rusiju ranije prozivali zbog zloupotreba.

Boris Jonhson je rekao i da će ruski predsjednik sigurno pokušati da iskoristi Svjetsko fudbalsko prvenstvo na način na koji je Hitler iskoristio Olimpijske igre u Berlinu 1936., ali i da bi bilo pogrešno kazniti igrače Engleske povlačenjem sa prvenstva. No, kako je rekao, u ovom će slučaju od ključnog značaja biti sigurnost.

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) za trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije 4. marta u engleskom gradu Salsburiju hemijskim nervnim agensom novičok optužuje Rusiju. U utorak su protjerali 23 ruskih diploamata koje smatraju špijunima.

Osim protjerivanja diplomata UK je suspendovala i bilateralne kontakte na visokom nivou, a britanski ministri i kraljevska porodica neće prisustvovati Svjetskom fudbalskom prvenstvu koje se u na ljeto održava u Rusiji.

Britanska je vlada donijela odluku u utorak i da razmotri nove sankcije za Rusiju.

XS
SM
MD
LG