Dostupni linkovi

Evropski zvaničnici na Kosovu čestitali usvajanje Sporazuma o demarkaciji


Natalija Apostolova

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova i rukovodioca misije EULEX čestitali su usvajanje Sporazuma o demarkaciji granice Kosova i Crne u Skupštini Kosova.

„Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom u Skupštini Kosova predstavlja važnu prekretnicu za Kosovo i njegov narod. Ratifikacija je konkretan primer posvećenosti Kosova dobrosusedskim odnosima. Takođe, znači da je ispunjen jedan od preostala dva kriterijuma za Kosovo za vizu liberalizaciju. Želimo da prenesemo naše srdačne čestitke zakonodavcima na Kosovu koji su ovo omogućili. Bio je to dug, a ponekad i mukotrpan, proces ali na kraju, rezultat je pravi za narod Kosova”, poručili su.

U saopštenju se izražava i žaljenje zbog toga što je na raspravu u Skupštini bačena senka zbog ponavljanih napora da se zaustavi procedura puštanjem suzavca. “Čvrsto osuđujem svaki čin nasilja nad kosovskim zakonodavcima, takve prakse nemaju mesta u političkom diskursu”, poručuje se.

"Nadamo se i očekujemo da je saradnja između stranaka oko ratifikacije sporazuma o demarkaciji znak da stvari dolaze na mesto oko pitanja od velikog značaja za Kosovo. Pažnja sada mora da se usmeri na jačanje napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Očekujemo da će sve strane nastaviti da naporno rade i ulažu napore u ispunjenju preostalog uslova za viznu liberalizaciju i jačanju evropske perspektive Kosova“, stoji u saopštenju.

XS
SM
MD
LG