Dostupni linkovi

Rusija pozvala ambasadore na sastanak oko slučaja Skripalj


Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je strane diplomatske izaslanike u Moskvi na sastanak u srijedu sa ekspertima za kontrolu oružja da bi razmotrili trovanje bivšeg ruskog duplog agenta u Britaniji, navela je državna ruska agencija TASS.

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) za trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije 4. marta u engleskom gradu Salsburiju hemijskim nervnim agensom novičok optužuje Rusiju. Njih dvoje su i dalje u kritičnom stanju, a iz Britanije je danas u Moskvu otišlo 23 protjeranih ruskih diplomata sa porodicima.

Ovo je prva upotreba nervnog toksina na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Premijerka Theresa May je protjerane ruske diplomate nazvala špijunima i dala im sedmicu da napuste Britaniju. U tri autobusa sa diplomatskim tablicama ispraćeni su iz ambasade Rusije u Londonu.

Dmitrij Peskov portparol Kremlja rekao je da nije predviđen njihov susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. Rusija je kao kontramjeru najavila protjerivanje britanskih diplomata.

Osim protjerivanja diplomata UK je suspendovala i bilateralne kontakte na visokom nivou, a britanski ministri i kraljevska porodica neće prisustvovati Svjetskom fudbalskom prvenstvu koje se u na ljeto održava u Rusiji.

Britanska je vlada donijela odluku u utorak i da razmotri nove sankcije za Rusiju.

Nakon sastanka May sa visokim zvaničnicima i savjetnicima za nacionalnu sigurnost, njen portparol je danas izjavio da je Britanija preduzela akciju da prati ljude koji "bi mogli biti uključeni u aktivnost koje su prijetnja nacionalnoj sigurnosti UK i naših saveznika."

"To uključuje striktne provjere privatnih letova od strane graničnih službi" naveo je portparol britanske premijerke.

Dan ranije u ponedjeljak i EU i NATO iskazali su apsolutnu solidarnost sa Britanijom.

Sam Vladimir Putin je odmah nakon pobjede na izborima u nedjelju glatko odbacio optužbe, rekavši novinarima da "Rusija nema takvo oružje".

Njegov portparol Dmitrij Peskov danas je rekao da je Rusija uništila zalihe takvog oružja i da nemaju "hemijskog oružja u bilo kakvoj formi".

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je 14. marta sugerisala da bi najvjerovatniji izvori supstance novičok pronađene u Britaniji mogle biti Češka Republika, Slovačka, Švedska i SAD.

Češka i švedska ministarstva vanjskih poslova su pozvale ruske ambasadore na sastanak zbog ovih optužbi.

U Pragu je u utorak saopšteno da je to "tipičan primjer manipulacije informacijama u javnosti, gdje se vijesti visoko spekulativnog karaktera objavljuju bez nuđenja bilo kakvih dokaza".

Ruski ambasador u Stoholmu, Viktor Tatarincev, je pak rekao da je sugestija Zaharove bila samo" komentar, nagađenje, ne zvanično objašnjenje."

Slovački zvaničnici takođe su odbacili ruske tvrdnje.

Istovremno je ruski naučnik koji je učestvovao u kreiranju serije oružja nervnog agensa novičok, Leonid Rink pobio tvrdnje ruskih zvaničnika koji su rekli da ni Rusija ni Sovjetski savez nikada nijesu imali takav program.

Rink je za agenciju RIA rekao pak i da je "teško zamisliti da su Rusi umiješani" u napad na Skripalja i njegovu kćer, jer kako je sugerisao, ruski operativci ne bi izveli takav napad a da mete ne ubiju na mjestu.

"Takva nedopustiva nekompetencija...to je naprosto smiješno i nedopustivo" rekao je Rink.

Sergej Skripalj u moskovskom vojnom sudu 9. avgusta 2006
Sergej Skripalj u moskovskom vojnom sudu 9. avgusta 2006

On je radio na razvoju sovjetskog hemijskog oružja 27 godina u ruskom regionu Saratov do početka 1990-tih. Leonid Rink kaže da novičok nije jedina susptanca koja je korištena za hemijsko oružje i da je u Sovjetskom savezu njen tačan naziv bio "novičok-5".

Generalni direktor organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) Ahmet Uzumcu rekao je da su rasporedili stručnajke u Britaniji da sakupe uzorke hemijskog napada dodajući da će za analizu rezultata biti potrebne "tri sedmice najmanje" .

Otrovani Sergej Skripalj je bivši ruski vojni obavještajac koji je 2006. osuđen za izdaju nakon što je utvrđeno da je odavao identitete ruskih obajvještajaca britanskoj obavještajnoj službi MI6.

On je bio jedan od četvorice Rusa zatvorenika koji su oslobođeni 2010. u okviru razmjene za 10 ruskih agenata "spavača" otkrivenih u SAD, uključujući i Anu Čapman u jednoj od najvećih razmjena špijuna od hladnog rata.

XS
SM
MD
LG