Dostupni linkovi

Protesti zbog politike podizanja nataliteta


Zamenica predsednika Odbora za prava deteta Skupštine Srbije i narodna poslanica vladajuće Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, Milena Bićanin izjavila je za Radio Slobodna Evropa da nije zadovoljna rešenjem koje je ponudio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u cilju podizanja nataliteta u zemlji.

Problem nataliteta, kako navodi, postoji veoma dugo, ali do sada nije posmatran na ovaj način:

„Radila sam u obrazovnom sistemu gde se pojavio problem manjka dece, ali je tema bila racionalizacija i niko nije hteo da priča o uzroku toga“.

Mere za podsticanje rađanja koje je Vučić najavio podrazumevaju, pre svega, jednokratnu novčanu pomoć za prvo dete od 100.000 dinara, kao i novčanu pomoć za drugo, treće i četvrto dete koja bi se isplaćivala tokom više godina. Pomoć za drugo dete iznosi 10.000 dinara i ispaćuje se do navršene druge godine deteta, a pomoć za treće i četvrto dete isplaćuje se do navršene desete godine.

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojom se žene pozivaju da rađaju je neprimerena „jer je osnovno pravo žene da odluči da li želi da rađa ili ne i u kojim uslovima“, kaže aktivistkinja nevladinog pokreta Žene u crnom Staša Zajović.

Njena organizacija jedna je od potpisnika protestnog saopštenja povodom Vučićeve izjave.

„Ovaj poziv je krajnje ponižavajući jer ženu svodi isključivo na ulogu supruge i majke i identitet žene se ne sme na to svoditi. Ovo podseća na neke mere koje su bile početkom devedesetih u jeku onoga što se naziva materinska mobilizacija. To znači da se govori o uvođenju profesije majke“, kaže Zajović.

U saopštenju koje, pored Žena u crnom, potpisuju organizacije Autonomni ženski centar, Rekonstukcija ženski fond i druge navodi se i da se ova kampanja može razumeti i kao poziv za rađanje upućen samo ženama srpske nacionalnosti.

„Ako se kaže da neke žene određenih nacija imaju veću stopu nataliteta, onda se one vređaju i stvara se razdor među ženama“, navodi Zajović za RSE.

Da li najavljene mere populacione politike mogu da podstaknu žene da rađaju razgovarali smo sa Beograđankama Milenom Pavlović, Aleksandrom Đorđević i Marijom Guć Glišić.

Beograđanke o populacionoj politici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00
Direktan link

Tema podsticanja rađanja privukla je pažnju javnosti i prošlog meseca kada je komisija Ministarstva kulture i informisanja Srbije odabrala i nagradila slogane za kampanju promocije mera populacione politike. Prvu nagradu dobili su slogani "Ljubav i beba, prvo što nam treba" i "Rađaj, ne odgađaj".

XS
SM
MD
LG