Dostupni linkovi

O natalitetu: Očekivanja i okolnosti


Pad nataliteta trend je prisutan u svim zemljama regiona. Nesigurnost, opšta društvena situacija, socijalne turbulencije i prije svega ona finansijska neizvjesnost, osnovni je razlog zbog kojeg "bijela kuga" hara Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom.

Svjesni pogubnosti ovakvih trendova vlasti u Srbiji su pokrenuli kampanje, simboličnih naziva „Dosta reči, nek zakmeči“ ili „Rađaj, ne odgađaj“, a čak je i patrijarh Irinej pozvao Srpkinje da rađaju. No, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, problem pada nataliteta svodi se samo na statistički podatak.

Za "Glasom mladih" svoje mišljenje o tome iznose mladi, oni od kojih se očekuje da poprave situaciju i da na ovaj svijet dolazi sve više djece.

Srbija ima negativan natalitet već 25 godina. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku svake godine u Srbiji nestaje opština veličine Prijepolja, oko 35.000 stanovnika. Koliko najnovije mjere Vlade Srbije mogu doprineti povećanju nataliteta i kako ovako stanje u vide mladi u Srbiji, poslušajte u prilogu Danice Gudurić.

Mladi Srbije o populacionoj politici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
Direktan link

Iz godine u godinu u Crnoj Gori ukupno stanovništvo značajno stari. To su posljedice pada nataliteta, ali i odlaska mladih za boljim uslovima života. Priču iz Crne Gore donosi Lela Šćepanović.

Mladi Crne Gore o populacionoj politici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
Direktan link

Loša ekonomska situacija, nedovoljno posla, nesigurnost i odlazak stanovništva iz BiH, samo su neki od razloga koje studenti iz Tešnja navode kao uzroke pada nataliteta u Bosni i Hercegovini. Danas nije lako donijeti odluku o proširenju porodice, kažu studenti u razgovoru sa našim Arnesom Grbešićem.

Mladi BiH o populacionoj politici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
Direktan link

U ovosedmičnoj emisiji „Glasom mladih“ bavimo se i budućom strategijom za mlade u Travniku, a donosimo i neobične, ali i priče o uspjehu mladih iz zemalja regiona. Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 04.03.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
Direktan link



Facebook Forum

XS
SM
MD
LG