Dostupni linkovi

Proterane ruske diplomate stigle kući iz Britanije


Ruske diplomate napuštaju London

Više od dvadeset ruskih diplomata koje je Britanija proterala oko slučaja trovanja bivšeg ruskog agenta stigli su u utorak kući. Proterane diplomate su poletele sa aerodroma Stansted kod Londona i kasnije tokom dana stigle u Moskvu.

Bivši ruski dupli agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su u kritičnom stanju u Solsberiju u Engleskoj gde su otrovani 4. marta. Britanija je ustanovila da su otrovani nervnim agentom poznatim kao novičok i optužili Rusiju da je odgovorna za taj napad.

Ruski naučnik Leonid Rink rekao je državnoj agenciji RIA Novosti da bi Britanija i druge zemlje mogle lako da naprave novičok od kada je hemijski stručnjak Vil Mirzajanov emigrirao u SAD i oktrio njegovu formulu.

"On je lako dostupan profesionalncima, i nema problema za Britaniju, SAD i druge razvijene zemlje da naprave takvo oružje", rekao je ruski naučnik. Rink je rekao da je novićok imao drugačije ime kada je dizajniran u bivšem Sovjetskom Savezu, navodeći da su britanski zvaničnici upotrebili ime novičok da ubede javnost da je Rusija kriva za trovanje bivšeg agenta.

Britanija je odbacila tvrdnje da bi taj nervni agens mogao da potiče iz Velike Britanije. Ruski ambasador pri EU je u nedelju rekao da je taj nervni agens mgao da dođe iz britanskog centra za istraživanje hemijskog oružja Porton Daun.

Britanska vlada je to odbacila kao "budalaštinu". Premijerka Tereza Mej je 14. marta odredila rok od nedelju dana da 23 ruske diplomate, za koje je navela da su neprijavljeni obaveštajni agenti, napuste Veliku Britaniju.

Usledio je kontrapotez Rusije koja je odlučila da protera 23 britanske diplomate, čiji se odlazak očekuje narednih dana.

XS
SM
MD
LG