Dostupni linkovi

Duvanski dim jači od svega


Crnogorci i Crnogorke starije od 15 godina, godišnje konzumiraju, u prosjeku, preko četiri hiljade cigareta
Crnogorci i Crnogorke starije od 15 godina, godišnje konzumiraju, u prosjeku, preko četiri hiljade cigareta

Nakon informacije da Crna Gora nosi neslavnu titulu zemlje sa najvećom konzumacijom duvana po glavi stanovnika u svijetu, postavlja se pitanje zašto ni zakon protiv pušenja, ni poskupljenje cigareta nijesu doveli do toga da se broj pušača smanjuje.

Naprotiv, broj pušača raste, i to rapidno, naročito među mladima...

U Duvanskom atlasu iz 2014. godine, Svjetske asocijacije za pluća, navedeno je da Crnogorci i Crnogorke starije od 15 godina, godišnje konzumiraju, u prosjeku, preko četiri hiljade cigareta.

Taj podatak na koji u svom istraživanju ukazuju i NVO Juventas i CEMI, možda najilustrativnije govori o nemoći države ili odsustvu volje da se uhvati u koštac sa tim problemom koji ima pogubne efekte na zdravlje njenih građana.

Luka, Jelena i Milutin iz Podgorice kažu kako nijesu iznenađeni što su se građani Crne Gore našli na vrhu liste najvećih uživalaca duvanskog dima u svijetu:

Građani Podgorice o cigaretama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00
Direktan link

Od dana kada je usvojen, 2004. godine Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u zatvorenim prostorijama nikada nije zaživio u praksi, odnosno izostala je njegova primjena, a onda je država prošle godine usvojila Zakon o taksama koji je cigarete ponovo vratio u kafiće i restorane u Crnoj Gori.

Ivana Vujović iz Juventasa kaže za Radio Slobodna Evropa da je time derogirana osnovna namjera zakona iz 2004. godine:

"2017. godine je na neograničen vijek trajanja donešeno jedno zakonsko rješenje prema kojem ako ugostitelji plate jedan euro za metar kvadratni prostora, onda je u njihovom objektu dozvoljeno da se konzumiraju duvanski proizvodi, bez ikakvih ograničenja. Imamo katastrofalnu situciju da se broj ljudi u Crnoj Gori koji konzumiraju duvanske proizvode iz godine u godinu povećava, dok se istovremeno uslijed preduzetih restriktivnih mjera kada je upotreba duvana u pitanju u drugim zemljama broj pušača značajno smanjuje."

Kako za RSE kaže Nikoleta Tomović iz CEMI, ukoliko ima volje država bi trebalo da se vrati ranijem rješenju i strožije i bez izuzetka kažnjava konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenim prostorijama:

"I u onom periodu kada je ta zaknoska zabrana bila na snazi primjenjivala se em kratko, em selektivno. Zato mi se čini da treba da postoji jaka politička volja države da se taj zakon vrati na snagu, da se stvore svi preduslovi da se Zakon o zabrani upotrebe duvanskih proizvoda i zaista poštuje u Crnoj Gori.“

SZO smatra da bi smanjenje upotrebe duvanskih proizvoda sačuvalo živote 37.522 građana Crne Gore
SZO smatra da bi smanjenje upotrebe duvanskih proizvoda sačuvalo živote 37.522 građana Crne Gore

Ivana Vujović smatra da se stanje neće popraviti sve dok država građanima na pravi način ne objasni zašto je loše konzumirati duvanske proizvode kao i da oštrije mjere nijesu uperene protiv njih nego da su tu za njihovo dobro.

Vujović smatra da bez adekvatne kontrole crnog tržišta cigareta, ni uvećanje akciza na duvanske proizvode neće uticati na broj pušača:

"Uvijek nakon poskupljenja duvanskih proizvoda dođe to turbulencija i jačanja crnog tržišta cigareta ali ne u mjeri u kojoj je to danas vidljivo u Crnoj Gori. Mislim da svi građani koji žele da saznaju gdje mogu da kupe duvan ispod ruke, vrlo lako to mogu da urade.“

Medicina navodi da je pušenje jedan od glavnih faktora rizika i uzročnik mnogih oboljenja koje znatno smanjuje kvalitet života i dovodi do prerane smrti.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da bi smanjenje upotrebe duvanskih proizvoda sačuvalo živote 37.522 građana Crne Gore, što predstavlja šest odsto ukupnog stanovništva države, dok bi, kako su pojasnili, samo nesprovođenje odredbi o zabrani pušenja na javnim mjestima moglo koštati Crnu Goru 10.514 života.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG