Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pokušaj Balkana da ostavi cigarete


Biti pušač nekoć je bio trend, dok se danas modernijim smatra život bez duhanskog dima.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ovog tjedna sa njima razgovaramo o konzumiranju cigareta.

Pušenje je jedan od najrasprostranjenijih poroka današnjice, unatoč istraživanjima koja su pokazala da uzrokuje brojne bolesti. Biti pušač nekoć je bio trend, dok se danas modernijim smatra život bez duhanskog dima. Ipak, veliki broj ljudi, pa čak i mladih na Balkanu konzumira cigarete. Restrikcije koje uvode pojedine države dovode do toga da se pušači smatraju diskriminiranim, a takvi zakoni u regiji uglavnom ostanu mrtvo slovo na papiru.

Pušači u Federaciji BiH posljednjih mjeseci glasno se protive najavljenom Zakonu o zabrani pušenja, dok nepušači smatraju da je baš takav zakon bio potreban kako bi, ako ne spriječio makar ublažio sve veću pošast pušenja među mladima. Maja Nikolić pitala je Tuzlake što misle o zabrani pušenja u kafićima, restoranima i drugim zatvorenim prostorima.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00
Direktan link

Sada idemo u Crnu Goru, državu u kojoj trećina stanovništva puši, a po broju odraslih koji puše Crnogorci su prvi u Jugoistočnoj Europi. Ali je starosna granica kada mladi počinju da puše sve niža, upozoravaju stručnjaci. Istraživanje o potrošnji duhana među mladima pokazalo je da raste broj tinejdžera - dječaka, uzrasta od 12 do 15 godina koji puše, javlja iz Podgorice Lela Šćepanović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Zakonske norme uvedene 2010. godine kako bi se poboljšalo opće zdravlje stanovništva i smanjila raspostranjenost pušenja u Srbiji, nakon početnog zamaha, izgleda nisu imale očekivani efekt. Prema nekim istraživanjima, uSrbiji koja ima nešto više od sedam milijuna stanovnika cigarete konzumira čak 2,3 milijna ljudi. Više u prilogu Milana Nešića.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:07 0:00

Prelazimo na drugačije teme.

U BiH nema obračuna sa korupcijom na visokom nivou. Sud i Tužilaštvo BiH I drugi istražni organi često se bave sami sobom umjesto velikim slučajevima u jednoj od najkorumpiranijih država u Europi. Da je država razumna imali bismo drukčiju sliku, kažu mladi u BiH, sa kojima je razgovarao Arnes Grbešić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

U knjizi “Moj osmijeh je moja osveta”, Dževa Avdić govori o genocidu u Srebrenici iz perspektive devetogodišnje djevojčice te odrastanju nakon rata. Ona upozorava da je za nju, kao i za ostale preživjele Srebreničane, period nakon rata donio nove traume, obilježene neprihvaćanjem i nerazumijevanjem u društvu. S ovom mladom spisateljicom, u Travniku je razgovarala Marija Augustinović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
Direktan link

Nedavno je u Konjicu održana Druga godišnja e twinning konferencije, koja je okupila 78 nastavnika i odgajatelja iz BiH, koji su dio e twinning platoforme. Ovaj projekt nudi razmjenu znanja i iskustva najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi, a nastavnici i odgajatelji rade zajedno na velikom broju projekata u odgojno-obrazovnim ustanovama BiH i europskih država. Iz Konjica se javlja Mirsada Ćosić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
Direktan link

U Bihaću je prije nešto više od dvije godine sa radom počela Škola glume „Mali princ“, koja danas broji preko 70 članova. Sa najmlađom grupom koja se predstavom „Čarobnjak iz Oza“ predstavlja javnosti Unsko – sanskog kantona bila je naša Dženita Duraković.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
Direktan link
  • 16x9 Image

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG