Dostupni linkovi

Džonson: Rusija skladišti nervne otrove


Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da ima dokaza da Rusija skladišti nervne otrove, kršeći međunarodno pravo.

„Trag u slučaju trovanja bivšeg agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije vodi do Kremlja“, rekao je Džonson nakon što je stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov izjavio da je nervni otrov mogao da bude napravljen i u nekoj britanskoj laboratoriji.

"Imamo dokaze u poslednjih 10 godina da Rusija ne samo da istražuje proizvodnju nervnih otrova radi atentata, već da je proizvodila i skladištila 'novičok' ", vrstu takvog otrova za koji Britanija tvrdi da je korišćen u napadu na Skripalja, rekao je Džonson za BBC.

Šef britanske diplomatije rekao je da će s tim slučajem upoznati ministre spoljnih poslova zemalja Evropske unije u ponedeljak, uoči sastanka s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Čižov je prethodno u nedelju rekao da Rusija nema zalihe hemijskog oružja i da nije odgovorna za trovanje Skripaljovih.

Ruski diplomata je rekao da se britanski istraživački centar za hemijsko oružje Porton Daun nalazi samo 12 kilometara od Solsberija, gde su Skripalj i ćerka nađeni otrovani.

Britanska vlada je odbacila tvrdnje stalnog predstavnika Rusije pri Evropskoj uniji kao "besmislicu".

Ambasador Rusije u Londonu Aleksandar Jakovenko je apelovao na stišavanje situacije, uz ocenu da spor zabrinjavajuće eskalira.

Britanska premijerka Tereza Mej je u sredu izjavila da je Moskva "kriva" za napad počinjen "novičokom", nervnim otrovom iz sovjetskog doba.

London je najavio proterivanje 23 ruske diplomate i "zamrzavanje" bilateralnih odnosa s Rusijom, a Moskva je uzvratila proterivanjem britanskih diplomata.

Nekadašnji špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka otrovani su 4. marta, kao i jedan policajac koji je pokušao da im pomogne.

XS
SM
MD
LG