Dostupni linkovi

Novi plato na beogradskoj Slaviji se raspada


Novoizgrađeni plato na Slaviji, čije otvaranje su gradske vlasti prvobitno najavile za kraj prošle godine, nalazi se u lošem stanju četiri meseca nakon puštanja u rad ovog rekonstruisanog beogradskog trga.

Kako se može videti na licu mesta, taj prostor prepun je oštećenja, popucalih betonskih ploča, kablova koji vire iz trotoara i pešačkih staza, dok sa stubova za rasvetu još visi zaštitna tkanina.

Jedan od prolaznika, građevinac Stefan Đorđević, rekao je za RSE da je razočaran stanjem na centralnom gradskom trgu.

„Na žalost, jedno obično ruglo. Apsolutno nema ambijentalni ni bilo kakav drugi smisao. Čini se da je rađeno na brzinu, nekvalitetno i neprofesionalno. Kao da su hteli da ga naprave za jednu noć, da traje jedan vikend, i to je to. Totalni promašaj“, smatra Đorđević.

Inženjer elektrotehnike Ljiljana Rašić, koja živi u blizini Slavije, iznenađena je onim što vidi.

„Možda su radovi izvedeni nekvalitetno, ja se baš ne razumem, nisam građevinac. Ovo se izvitoperilo, već otpalo posle mesec dana, ljudi moji, to je da ne veruješ.... Sam plato deluje pusto i nehumano, kao bačeno tu. Nema zelenila, makar travice malo da su posadili. Kad na leto upeče sunce, kad zvizne zvezda odozgo, nema šanse da neko prođe ovuda, a kamo li da sedne“, kaže Rašić.

Kako se može videti na licu mesta, ovaj plato, planiran kao urbanistička celina sa novom svetlećom muzičkom fontanom na Slaviji, koju su stanovnici Beograda platili milion i osamsto hiljada evra, danas je pun prljavštine, prašine i smeća. Trenutno radnika nema, ne izvode se nikakvi radovi, a pešaci njim retko prolaze. Dah života mu daju jedino sasušene biljke u malom prostoru za zelenilo.

Student Danilo Savić veruje da sve ima veze sa politikom.

„Kao što se vidi, radovi u Beogradu prestali su posle izbora. Kompletna Slavija više ni na šta ne liči. Plato me asocira na film ’Sabirni centar’, prilično je siv i ruiniran. U gradu se radi jedino kada su izbori u toku“, smatra Savić.

Penzionerki Miri Timotijević dopadaju se promene na trgu.

„Na prvi pogled je fino. Sviđa mi se što više nema onih kioska i barakica. Ali sve živo nije završeno. Sad, ne znam da li za to treba još vremena... Meni to smeta, ali mi i ne smeta jer ja ne živim ovde. Tamo sam u Nemačkoj, kod Frankfurta.“

Na ovom platou, kako je predviđeno projektom, trebalo bi da stoji spomenik Dimitriju Tucoviću koji je izmešten sa kružnog toka na trgu zbog postavljanja fontane. Polovinom februara nadležni u Gradu naknadno su saopštili da bi kompletni radovi na Slaviji trebalo da budu gotovi do kraja jeseni.

XS
SM
MD
LG