Dostupni linkovi

Mali za RSE: Osećam se ponosno


Ako kasnim, uskočim u tramvaj: Siniša Mali
Ako kasnim, uskočim u tramvaj: Siniša Mali

„Odgovor na pitanje da li ću i sledeće godine biti gradonačelnik ne zavisi od mene", izjavio je za Radio Slobodna Evropa gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Prethodni izbori za Grad Beograd održani su u martu 2014. godine, zajedno sa vanrednim parlamentarnim. Mart 2018. poslednji je rok do kada novi beogradski izbori moraju biti održani.

Siniša Mali, tokom čijeg mandata se dogodila još nerazrešena „afera Savamala“, kada su u noći između 24. i 25. aprila 2016. srušeni objekti u Hercegovačkoj ulici, o rezultatima na funkciji prvog čoveka Beograda govorio je za Radio Slobodna Evropa na otvaranju rekonstruisanih beogradskih ulica i trga Slavija.

„Kao što vidite, sa velikim zadovoljstvom radim svoj posao i važno je da ispunjavamo obećanja koja smo dali. To je rezultat timskog rada. A ko vodi Beograd je manje važno od tima ljudi koji prati viziju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Beograd bude lepše i bolje mesto za život“, rekao je Mali.

RSE: Da li je bila opravdana šestomesečna rekonstrukcija Slavije koja je izazvala velike saobraćajne gužve u gradu?

Mali: Ja mislim da apsolutno da. Osećam se ponosno. Ovo izgleda vrhunski, ovo izgleda svetski. Sada i novi španski tramvaji mogu da idu ovuda. Umesto spomenika Dimitriju Tucoviću i „mrtvog“ trga Slavija kakav smo imali, sada je Slavija puno lepša sa novim parkom i novom prelepom muzičkom fontanom.

RSE: Da li je fontana na Slaviji preskupo plaćena, koliko je koštala i da li je njena izgradnja bila neophodna?

Mali: Uveren sam da je bila potrebna. Ta fontana već je postala gradska atrakcija. Njena izgradnja apsolutno je opravdana, posebno ako se pogleda broj turista koji sada dolaze u Beograd. Mislim da je koštala oko dva miliona evra. Ali, sa druge strane, ne možete da izračunate direktan njen uticaj na celu turističku ponudu grada. To je samo deo mozaika koji se zove novi i lepši Beograd.

RSE: Kada će Beograd konačno imati metro, koje godine?

Mali: Intenzivno radimo na tome sa kompanijama iz Francuske, s obzirom na međudržavni sporazum koji postoji od 2011. godine. Do 2020. je realno da imamo kamen temeljac beogradskog metroa, pre kog bi kroz vizibiliti studiju trebalo da potvrdimo prve dve linije. Tri i po godine trajaće radovi od dana početka, na prvoj liniji. Što znači da bi 2023. ili 2024. Beograd trebalo da ima prvu metro liniju. Od tada Beograd neće biti jedini grad u Evropi koji ima više od milion stanovnika a nema metro.

RSE: Kada ste se poslednji put vozili tramvajem u Beogradu?

Mali: Ne vozim se svaki dan, ali sam u tramvaju svake druge ili treće nedelje. Ako je lepo vreme... I ako imam malo slobodnog vremena da provedem šetajući, a to je tokom leta uglavnom. Dakle negde od maja pa do oktobra, pošto često idem peške na posao, onda po nekada, ako kasnim, uskočim u tramvaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG