Dostupni linkovi

Zurof: Kritikujem samo simpazitere ustaškog režima


Efraim Zurof, direktor centra Simon Vizental
Efraim Zurof, direktor centra Simon Vizental

Direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof rekao je danas da nikada nije nametao kolektivnu krivicu svim Hrvatima i da veoma oprezno usmerava kritike samo prema onima koji su, po njegovom mišljenju, simpatizeri ustaškog režima i genocidne ideologije.

"Nikada ne pričam negativno o svim Hrvatima, to bi bilo apsurdno. Jasno, ako vlada pogreši, osećam da s pravom mogu to komentarisati", rekao je Zurof, odgovarajući predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, koja ga je optužila da pokušava da nametne kolektivnu krivicu hrvatskom narodu.

Zurof je njeno saopštenje nazvao smejurijom, prenose hrvatski mediji.

Kitarovićeva je u jučerašnjem odgovoru Zurofu navela da su "pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, krajnje su neprihvatljivi i za svaku osudu".

Direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof poslao je nedavno pismo Kitarovićevoj u kojem je naveo da je zgrožen njenim izjavama tokom posete Argentini, kada je poručila da je ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u tu zemlju.

Zurof je u pismu naveo da je, ukoliko je tačna ta izjava koju je objavio portal "Indeks", Kitarovićeva očigledno ponosna i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića...koji su pobegli u Argentinu da bi izbegli kaznu.

On je ocenio da je takva izjava prikrivanje zločina ustaškog režima u NDH, objavio je hrvatski portal "24 sata".

"Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega", napisao je Zurof.

Kolinda Grabar Kitarović nazvala je ustaške begunce, koji su takozvanim pacovskim kanalima bežali za Argentinu nakon sloma fašističke Nezavisne Države Hrvatske - "Hrvatima koji su našli sobodu".

Kitarovićeva je tokom posete Argentini poručila da su "nakon Drugog svetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahteve za slobodu hrvatskog naroda i domovine".

XS
SM
MD
LG