Dostupni linkovi

Zapadne zemlje optužile Rusiju za napad na Skripalja


Tereza Mej u poseti Solzberiju u četvrtak, 15. marta 2018.
Tereza Mej u poseti Solzberiju u četvrtak, 15. marta 2018.

Lideri Francuske, Nemačke, Velike Britanije i SAD osudili su danas u zajedničkom saopštenju hemijski napad na bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj i optužili Rusiju za taj događaj.

"Mi, lideri Francuske, Nemačke, SAD i Velike Britanije, zgroženi smo napadom na Sergeja i Juliju Skripalj u Solsberiju 4. marta 2018", navodi se u saopštenju.

U rektom zajedničkom saopštanju, predsednik Donald Tramp, predsednik Fransoa Makron, kancelarka Angela Merkel i premijerka Tereza Mej su naveli da "nema prihvatljivog alternativnog objašnjenja" za odgovornost Rusije za napad 4. marta u Engleskoj.

Zapadni lideri ističu da to što Rusija nije odgovorila na "legitiman zahtev" Velike Britanije za objašnjenjem "dalje podvlači njenu odgovornost".

Lideri četiri zemlje su naveli da je upotreba hemijskog oruižja "napad na suverenitet Velike Britanije" i "kršenje medjunarodnog prava".

U tekstu se dodaje da je ovo bila prva ofanzivna upotreba nervnog agensa, kakav je razvila Rusija, u Evropi od Drugog svetskog rata.

"To je napad na suverenitet Velike Britanije, a takva upotreba od strane jedne države predstavlja jasno kršenje Konvencije o hemijskom oružju i kršenje međunarodnog prava. To ugrožava bezbednost svih nas", napominje se u saopštenju.

Četiri države su pozvale Rusiju da dostavi Organizaciji za zabranu hemijskog oružja sve podatke o programu nervnog agensa "noviček".

Moskva je ranije demantovala da je odgovorna za napad na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju. Britanija je odlučila da protera 23 ruske diplomate, a Rusija je najavila da će uzvratiti istom merom.

XS
SM
MD
LG