Dostupni linkovi

Mektić: 'Noćne vukove' angažovale vlasti RS-a


"Noćni vukovi" u Pragu, 2016.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da politika u Republici Srpskoj (RS) trguje strahom i da je povećan osjećaj nesigurnosti.

Pozivajući se na pouzdane izvještaje, Mektić je za Reuters rekao da mladi Srbi prolaze vojne obuke u kampovima u Rusiji.

"Vjeruje se da su grupe, kao što su 'Noćni vukovi', koji će iduće sedmice posjetiti Republiku Srpsku u sklopu svoje balkanske 'turneje', angažovale vlasti tog entiteta kako bi propagirale netoleranciju prema nesrbima ili umjerenim Srbima uoči oktobarskih izbora", naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, "Noćni vukovi" nisu tipičan motociklistički klub, jer "nose snažne političke poruke".

"Vlasti Republike Srpske žele im dati legitimitet i iskoristiti ih u izbornom procesu", rekao je Mektić, navodeći izvještaje o tome da "Noćni vukovi" planiraju otvoriti kancelariju u Banjoj Luci i nadgledati izbore.

On tvrdi da postoje pokušaji da se u RS-u manipulira izborima na različite načine.

"U posljednje vrijeme organizuju se specijalne grupe koje proizvode svojevrstan fizički pritisak na (pojedine) građane kako bi se oni uplašili i ne bi izašli na glasanje - to je posebno praksa vlasti u Republici Srpskoj. Oni pokušavaju da osnuju paraobavještajnu strukturu pod maskom patriotske organizacije i da je iskoriste za obračun s protivnicima", dodao je Mektić.

XS
SM
MD
LG