Dostupni linkovi

Mičel: Beograd i Priština da primene dogovoreno u Briselskom sporazumu


Mičel i Vučić: Srbija i Kosovo da primene dogovoreno
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Mičel i Vučić: Srbija i Kosovo da primene dogovoreno

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju dijalog Beograda i Prištine i pozivaju na primenu dogovorenog, rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel u sredu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

„Sada je vreme da se radi zajedno na rešavanju problema“, rekao je Mičel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija, kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, spremna da razgovara o kompromisima i da može da prihvati kompromisno rešenje, ali poniženje naroda i uništenje države ne može.

"Svaki kompromis je težak ali zato mora da prihvati i druga i treća strana", ocenio je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je poznato da Srbija i SAD ne dele iste stavove kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, kao i da je zahvalan na podršci Mičela nastavku dijaloga.

"Mičel je za razliku od mnogih drugih hteo da sasluša šta srpska strana ima da kaže. Nismo saglasani po pitanju odnosa Beograda i Prištine, mnogih stvari po pitanju formiranja kosovskih bezbednosnih snaga, ali smo saglasni da nastavimo razgovore i zahvalan sam na podšrci SAD na putu Srbije ka Evropskoj uniji", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je dodao da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

„Priština nije ispunila obavezu formiranja Zajednice srpskih opština. EU i SAD znaju to i hvala Mičelu što je na to ukazao u Prištini“, istakao je Vučić.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel u Beogradu se sastao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ali sa delom političke opozicije, potvrđeno je za RSE u Demokratskoj stranci (DS) i Pokretu slobodnih građana (PSG).

XS
SM
MD
LG