Dostupni linkovi

Vulin: Vojska Kosova bila bi pretnja miru i stabilnosti na Balkanu


Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da na Kosovu i "ne može da bude nikakve vojske Kosova" i da bi uspostavljanje "takve ilegalne oružane formacije" predstavljalo pretnju za mir i stabilnost na Balkanu.

Komentarišući izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela da niko ne može da ima pravo veta na transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage i da će njegova zemlja nastaviti da podržava tu transformaciju, Vulin je rekao da vojska Kosova može da bude uspostavljena samo grubom silom.

"Na Kosovu i Metohiji može da postoji samo jedna oružana sila, a ona je KFOR. Dokle god Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ne promeni svoju odluku tako će biti, i za Srbiju je to jedino moguće i jedino prihvatljivo. Na Kosovu i Metohiji ne može da bude nikakve vojske, nikakve vojske Kosova, i ona može da bude uspostavljena samo grubom silom", rekao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Ves Mičel je to rekao juče u Prištini, gde je boravio u sklopu balkanske turneje i gde se sastao sa predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, prenosi Beta.

Mičel je večeras iz Skoplja doputovao u Beograd, gdje se prvo sastao sa šefom diplomatije Srbije, Ivicom Dačićem.

XS
SM
MD
LG