Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mostar: Stranke traže 'zajednički nazivnik'


Damir Dzeba (L) predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, 13. mart 2018.

Predstavnici gradskih organizacija devet političkih stranaka, koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, održali su u utorak u Gradskoj vijećnici Mostara drugi sastanak u okviru nove runde pregovora o rješenju višegodišnjeg političkog zastoja u tom gradu.

U ime delegacija HDZ-a BiH, domaćina današnjih razgovora, HDZ-a 1990, SDA, SBB-a, SNSD-a, SDS-a, SDP-a, DF-a i BPS-a, zajedničkom izjavom, nakon skoro trosatnog sastanka iza zatvorenih vrata, novinarima se zajedničkom izjavom obratio predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, Damir Džeba.

On je kazao da su danas prezentirana četiri dosadašnja modela - stranački prijedlozi - za rješenje političke krize u Mostaru, ali i da nove prijedloge imaju SBB, te SNSD i SDS.

"Zaključili smo da za sljedeći sastanak se dostave svi ti modeli i da krenemo zajednički u raspravu što je to zajednički nazivnik oko čega se možemo dogovoriti i složiti i da ovaj proces ne prekidamo i da idemo u pravcu održavanja izbora u Gradu Mostaru", izjavio je Džeba.

Marić: Kompromis o Izbornom zakonu je nemoguć

U Mostaru od 2008. godine nisu održani lokalni izbori, a od kraja 2012. godine ne funkcionira Gradsko vijeće. Ustavni sud BiH je, na apelaciju hrvatskih stranaka, 2010. godine ukinuo izborna pravila koja je 2004. nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Sir Paddy Ashdown. Od tada nema dogovora između ključnih hrvatskih i bošnjačkih stranaka o Izbornom zakonu BiH, u dijelu koji se odnosi na Mostar.

Damir Džeba je rekao i da je tokom današnjeg sastanka dio stranaka predložio i razgovore oko uvođenja funkcije dogradonačelnika, dok je dio stranaka smatrao da neki prijedlozi nisu u skladu sa Ustavom Federacije BiH.

Dogovoreno je i da na sljedeći sastanak budu pozvani pravni eksperti za ustavna pitanja, kako bi pomogli oko sačinjavanja "okvira za dogovor, šta se to može naći u prijedlozima, a da bude visoka razina konsenzusa, kako bi mi postigli dogovor u Parlamentu i konačno usvojili izmjene Izbornog zakona vezane za Mostar", rekao je Džeba.

"Mislim da smo danas dobro krenuli i da za 15 dana imamo jedan dobar proces", dodao je Džeba.

Sastanku u Gradskoj vijećnici Mostara danas su prisustvovali i predstavnici OHR-a, Ambasade SAD u BiH i Evropske unije.

Za 15 dana bit će upriličen nastavak razgovora u Gradskoj vijećnici Mostara, a SDP je ponudio domaćinstvo.

XS
SM
MD
LG