Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Marić: Kompromis o Izbornom zakonu je nemoguć


Glasanje na izborima u oktobru 2016.

Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva, za 'Zašto?' objašnjava da li će političke partije postići dogovor o promjeni izbornog zakona u skladu sa odlukom Ustavnog suda o izboru delegata u Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kako bi se izbjegla blokada u formiranju vlasti nakon oktobarskih izbora, kako je prošle sedmice upozorila predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Irena Hadžiabdić.

Nijedan od prijedloga izmjena Izbornog zakona koji su do sada bili u parlamentarnoj proceduri nije prošao. Počeli su sastanci predstavnika političkih partija, koji također nisu urodili plodom. Predstavnici Međunarodne zajednice istakli su kako neće nametati svoje prijedloge, a veliku polemiku u javnosti izazvao je i radni materijal Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koji je procurio u javnost. (Razgovarao: Ivan Katavić)

Zašto: Vruća tema ovih dana u Bosni i Hercegovini, a sigurno i idućih mjeseci, su izmjene Izbornog zakona. Vjerujete li da će doći do nekog kompromisa do početka svibnja, kada je procijenjen krajnji rok za njihovo donošenje?

Marić: Mislim da je nemoguće doći do kompromisa, jer ovdje jedna strana ne želi uopće da popusti od svojih maksimalističkih zahtjeva. Tu mislim na HDZ BiH i na Dragana Čovića. Ovdje nije pitanje da li će biti postignut kompromis, već da li će ostali pristati na njihove zahtjeve, tako da mislim da se to neće desiti ako to prepustimo demokratiji, jer niko to ne bi smio uraditi, prvenstveno i zbog građana Bosne i Hercegovine koji bi tim rješenjem bili zakinuti i oduzeta im neka prava, a i zbog blizine izborne kampanje. To bi se sigurno odrazilo negativno na njihove izborne rezultate.

Zašto: Velike polemike u javnosti izazvao je i radni materijal Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koji se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. Što možemo dalje očekivati od te institucije?

Marić: Već odavno postoje te glasine da je Centralna izborna komisija pod velikim utjecajem HDZ-a i SNSD-a, ili konkretnije, Čovića i Dodika. Ovakvi dokumenti samo idu u prilog takvim glasinama, posebno način na koji je to iscurilo u javnost i sam pokušaj odbrane predsjednice CIK-a. Mislim da bismo morali na neki način bolje osigurati da takve institucije koje su od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu budu istinski neovisne i objektivne i da politika nema toliki utjecaj na to. Međutim, nažalost, izgleda da to nije slučaj, što potvrđuju i ovakvi slučaji i ovakvi prijedlozi koji idu u prilog samo jednoj strani.

Zašto: Ustavni sud BiH prihvatio je 2016. godine apelaciju Bože Ljubića na način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Tom apelacijom kantoni će drugačije predlagati izaslanike u Dom naroda u odnosu na dosadašnje stanje. Da li će se prilikom izmjena Izbornog zakona uvažiti ta apelacija?

Marić: Ta apelacija ustvari i jeste uzrok ovih svih izmjena i inicijativa, međutim, stvarno je šteta što su tako bitne državne institucije isto pod utjecajem političkih stranaka. Kad sagledate da u Ustavnom sudu sjede bivši političari, i to oni koji su vršili jako važne političke funkcije, i sada kako da vjerujemo da će oni neovisno od tih svojih pripadnosti donositi neke odluke. Mislim da bismo zaista morali provesti prvo reformu po pitanju te političke neovisnosti i objektivnosti bitnih institucija, pravosudnih, CIK-a, Ustavnog suda, pa onda preći na sve ostale probleme.

Morala bi se ispoštovati odluka Ustavnog suda, međutim, ako uzmemo u obzir da mi već godinama ne poštujemo odluku Međunarodnog suda za ljudska prava po pitanju 'Sejdić-Finci' – vidimo da je kod nas sve moguće, sve je dozvoljeno. Ako znamo da u Mostaru nisu provedeni izbori skoro deset godina, ako nismo ispoštovali ni druge neke norme, ako znamo da Dom naroda Federalnog parlamenta nikad nije imao potpun saziv Doma Kluba Srba, i mnoge druge probleme koje imamo, mislim da će ovo biti samo još jedna od takvih odluka.

Izbori će se sigurno provesti, jer odluke Ustavnog suda ne sprečavaju provođenje izbora, posebno to ne bi bilo pravedno prema institucijama i prema nivoima vlasti koji nisu dotaknuti ovim rješenjem, kao što je Republika Srpska, kantoni, Predstavnički dom na državnom nivou, tako da će se izbori svakako provesti. Sada, da li će ostale stranke pristati na zahtjeve i na ovo insistiranje HDZ-a BiH, teško je reći.

XS
SM
MD
LG