Dostupni linkovi

Trump nije podigao starosnu granicu za oružje 


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik SAD Donald Trump rekao je da prati sudske slučajeve i presude prije nego što nešto preduzme oko starosne granice za nabavku nekih vrsta oružja, navodeći da za to "blago rečeno, nema mnogo političke podrške".

Trump je ovo napisao u Twitter poruci nakon saopštenja Bijele kuće u kojem je izložen plan mjera za borbu protiv oružanih napada u školama.

Bijela kuća je juče objavila novi plan za spriječavanje oružanih napada u školama, koji, međutim, ne uključuje raniji prijedlog američkog predsjednika za podizanje starosne granice za kupovinu oružja na 21 godinu, a pitanje naoružavanja nastavnika, što je on takođe bio predložio, se ostavlja da se riješi na nivou pojedinačnih saveznih država i lokalnih zajednica.

Umjesto toga nova savezna komisija o sigurnosti u školama razmotriće pitanje starosne granice u okviru paketa mjera koje je Bijela kuća juče najavila kao odgovor na prošlomjesečnu pucnjavu u školi u Parklandu u Floridi u kojoj je jedan tinejdžer ubio 17 đaka i profesora.

Trump je na skupu u Pensilvaniji u subotu kritikovao uvođenje raznih komisija za utvrđivanje politike dok je govorio o problemu sa opioidima.

U ponedjeljak je na Twitteru nove mjere Bijele kuće protiv oružanih napada u školima okarakterisao kao "vrlo veliko poboljšanje".

"Naoružani čuvari su OK mjera odvraćanja", napisao je Tramp.

Demokrate su brzo reagovale, kritikujući predsjednika zbog toga što starosna granica za nabavku oružja ostaje nepromijenjena.

Za sada Bijela kuća podržava skromnu provjeru istorije osobe i mjeru za sigurnost školama, što će, kako se očekuje, imati podršku obje partije u parlamentu, iako se neki republikanci protive, a demokrate kažu da su mjere nedovoljne.

Kritičari smatraju da taj plan predstavlja "sitne korake" kako se moćno Nacionalno udruženje za oružje (NRA) "ne bi uznemirilo".

Rasprava o kontroli naoružanja ponovo je postala centralna tema poslije februarskog napada u Floridi, kada je jedan devetnestogodišnjak ubio 17 đaka i profesora u srednjoj školi u mjestu Parkland.

XS
SM
MD
LG