Dostupni linkovi

Florida ograničava pristup vatrenom oružju


Predstavnički dom na Floridi u sredu je odobrio zakon koji ograničava pristup vatrenom oružju, ali i otvara put mogućnosti naoružavanja školskog osoblja, kao odgovor na nedavni pokolj u školi u Parklandu, u toj američkoj saveznoj državi, prenosi Hina.

Nakon izglasavanja u ponedeljak u Senatu, "zakon o javnoj sigurnosti Marjory Stoneman Douglas", po imenu škole u kojoj je pobijeno 17 ljudi 14. februara, odobren je u Predstavničkom domu sa 67 glasova za i 50 protiv.

Kako bi stupio na snagu, mora da ga ratifikuje guverner Floride Rik Skot, ali on se još uvek nije izjasnio da li će se usprotiviti. Zakon će automatski stupiti na snagu kroz 15 dana ako Skot na njega ne stavi veto.

Skot je nedavno javno rekao da se protivi predlogu predsednika Donalda Trampa da se naoružaju nastavnici. Novim zakonom se podiže starosno doba za kupovinu oružja s 18 na 21 godinu i nameće rok od tri dana od predaje zahteva do kupovine oružja.

On ipak ne zabranjuje prodaju automatskog oružja, iako je to bio glavni zahtev učenika iz škole na Floridi i njihovih roditelja. Novi zakon omogućuje naoružavanje dela osoblja u javnim školama, ali ne i nastavnika koji rade u razredima.

XS
SM
MD
LG