Dostupni linkovi

Si pozvao Trampa da što pre razgovara s Pjongjangom


Kineski predsednik Si Đinping zamolio je svog američkog kolegu Donalda Trampa u telefonskom razgovoru da "što brže" razgovara sa Severnom Korejom, javila je kineska agencija Sinhua.

"Nadam se da će SAD i Severna Koreja stupiti u kontakt i razgovarati što brže", rekao je Si, prenela je agencija.

Tramp je upravo prihvatio da učestvuje na istorijskom sammitu sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom krajem maja, u spektakularnom obrtu vezanog za jedan od najosetljivijih sukoba na svetu.

"Cenim pozitivne namere predsednika da dođe do mirnog rešenja problema na Korejskom poluostrvu", rekao je Si u telefonskom razgovoru s Trampom.

U kratkoj izjavi sinoć u Vašingtonu Čung Eui-jong, južnokorejski nacionalni savetnik za bezbednost, objavio je da je Tramp prihvatio poziv Kim Džong Una za razgovor. Bela kuća je kasnije potvrdila da je Tramp prihvatio predlog.

Dogovor o susretu, nešto što je bilo nezamislivo još pre nekoliko dana, najavljen je posle dve godine vrlo jakih tenzija između Vašingtona i Pjongjanga vezanih za severnokorejski nuklearni i balistički program. Mesto i tačan datum susreta nisu precizirani.

Ta objava zasenila je objavu u utorak da će krajem aprila biti održan samit između dve Koreje na liniji demarkacije koja ih deli.

Pomaci u odnosu sa Severnom Korejom ostvareni su tokom posete visoke južnokorejske delegacije Pjongjangu koja je razgovarala s severnokorejskim vođom Kim Džong Unom.

"Situacija na Korejskom poluostrvu beleži pozitivne pomake", rekao je Si Đinping danas u razgovoru sa Trampom.

Tramp je odgovorio da se nada da će sve uključene strane "pokazati dobru volju, da će se uzdržati od svake akcije koja bi mogla da utiče ili da poremeti sadašnji detant".

Zvaničnici Kine, koja obezbeđuje 90 odsto spoljne trgovine Severne Koreje, osećaju olakšanje najnovijim otopljavanjem odnosa između dve Koreje posle pretnji ratom na njenoj granici, kako iz Pjongjanga tako i iz Vašingtona, navodi agencija Frans pres.

XS
SM
MD
LG